Επικοινωνία

symmaxiapolitonmetsis@gmail.com

τηλ: 6947891311

Δεληγιάννη 8 Μεταμόρφωση

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο Βασίλης Καραβάκος.


Στο συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ στη Σπάρτη με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων παραβρέθηκε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση Βασίλης Καραβάκος.

Στο πολύ ενδιαφέρον αυτό συνέδριο αντιπαρατέθηκαν οι δύο γραμμές στη διαχείριση των αποβλήτων: αυτή της συλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων και επεξεργασίας σε εργοστάσια με τελικό αποτέλεσμα την καύση,
και αυτή της διαλογής στην πηγή, με στόχο το βέλτιστο οικολογικό αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση πόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ως στόχο την ανακύκλωση σε ποσοστό 50% ως το 2021 και σε ποσοστό 75% ως το 2030. Αυτοί οι στόχοι εκ των πραγμάτων θέτουν εκτός διαδικασίας τα μεγάλα εργοστάσια διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων. 

 Και σε αυτό το συνέδριο της ΚΕΔΕ μέσα και από τα πρακτικά παραδείγματα όπως αυτό της Σπάρτης αναδείχθηκε η ορθή θέση και της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση για τη μετάβαση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην ανακύκλωση στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια και στα καταστήματα, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που πάνε προς ταφή και με οικονομική ωφέλεια των κατοίκων.

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, από το 2015 ακόμα, προς αυτήν την κατεύθυνση. Το 2014 έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα του τοπικού σχεδίου διαχείρισης και την ανάγκη επεξεργασίας και υιοθέτησής του από το Δήμο Μεταμόρφωσης. Τον Μάιο του 2015 πραγματοποίησε ημερίδα στην πόλη – τη μοναδική ως σήμερα – με αυτό το θέμα, με συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού, της Περιφέρειας, του Δήμου και αυτοδιοικητικών από άλλους Δήμους.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Βασίλης Καραβάκος και στελέχη της παράταξης συμμετέχουν σε όλες τις συζητήσεις είτε σε τοπικό (εκδήλωση για τη διαχείριση από το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, ημερίδες της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ημερίδα του ΕΔΣΝΑ) είτε σε Εθνικό επίπεδο (Συνέδρια της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, στην Σπάρτη) για το ζήτημα της διαχείρισης.

Η επεξεργασμένη πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση προβλέπει τη διαχείριση στην πηγή (οικίες - καταστήματα), με άμεσο στόχο το 50%, όπως επιτάσσει ο Εθνικός Σχεδιασμός, κάτι που συνεπάγεται την εξοικονόμηση ποσού άνω του 1.000.000 ευρώ ετησίως.

Δυστυχώς, ο Δήμος Μεταμόρφωσης, δεν έχει κάνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση της ορθής και οικονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα συνεχίζει να στέλνει προς ταφή στον ΧΥΤΑ χιλιάδες τόνους (πολλούς εξ αυτών αδικαιολόγητα), χωρίς κάποια μέτρα για ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πηγή. Η ανακύκλωση σε όλες τις μορφές δεν υπερβαίνει το 5% για το Δήμο μας.

Το διαδημοτικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που είχε συνυπογράψει με τους Δήμους Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας δεν έχει καν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, πόσο μάλλον να τεθεί σε εφαρμογή. Το συγκεκριμένο σχέδιο προέβλεπε υλοποίηση από το β΄εξάμηνο του 2015.
Ακόμα και σήμερα η δημοτική αρχή δεν έχει την ικανότητα ( ή το ενδιαφέρον) να εφαρμόσει στην πόλη κάποια πιλοτικά προγράμματα που “τρέχει” η Περιφέρεια. Έστω και προεκλογικά...

Τα μεγάλα προβλήματα όπως αυτό των απορριμμάτων για να λυθούν χρειάζονται θέληση, πολιτική βούληση και κατεύθυνση, γνώση  και τεκμηριωμένες θέσεις.







1 σχόλιο:

  1. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΒΑΚΟΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή