Επικοινωνία

symmaxiapolitonmetsis@gmail.com

τηλ: 6947891311

Δεληγιάννη 8 Μεταμόρφωση

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Μεγάλη συγκέντρωση ενημέρωσης και απολογισμού

Μια πρωτόγνωρη σε μέγεθος και περιεχόμενο συγκέντρωση διοργάνωσε η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τις εκλογές του 2014  ολοκλήρωσε τις συγκεντρώσεις στις γειτονιές της Μεταμόρφωσης που πραγματοποίησε το 3μηνο Φεβρουάριος - Μάιος, με απολογισμό δράσης και πεπραγμένων στην κεντρική πλατεία της πόλης (Ηρώων Πολυτεχνείου). 



 Την ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών 
Βασίλης Καραβάκος.


 Η ομιλία ήταν η ακόλουθη:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι.

Νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή σας παρουσία, στην ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση. Η μαζική σας συμμετοχή είναι μια έμπρακτη απάντηση στο αν ο κόσμος ανταποκρίνεται στα θετικά μηνύματα, αν κινητοποιείται όταν υπάρχει περιεχόμενο.

4 χρόνια πριν, στις 14 Μαΐου 2014, σταθήκαμε και πάλι ενώπιόν σας. Ήταν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή μας, για τις εκλογές του. Στην ομιλία αυτή, όπως και σε όλα τα προεκλογικά κείμενά μας παρουσιάσαμε στο λαό της Μεταμόρφωσης τις θέσεις μας και δεσμευτήκαμε για την επόμενη μέρα. Η διαφορά μας με πολλές άλλες δημοτικές κινήσεις είναι ότι εμείς δεσμευτήκαμε να πράξουμε είτε εκλεγούμε, είτε όχι.

Ο λαός μας έδωσε το ρόλο της αντιπολίτευσης, αυτόν του ελέγχου της δημοτικής αρχής. Από την πρώτη στιγμή αποδεχθήκαμε αυτήν την ανάθεση και προσπαθήσαμε να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Σε όλη την πορεία μας αυτά τα 4 χρόνια οδηγός μας ήταν η ιδρυτική διακήρυξη της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση και οι προγραμματικές μας θέσεις.

Είναι γεγονός ότι από την ίδρυση της δημοτικής μας κίνησης η δράση μας ήταν αντίστοιχη των λόγων μας. Συνήθως υπερτερούσε μάλλον η δράση των λόγων. Από τις εκλογές του 2014 μιλήσαμε για την ανάγκη η Μεταμόρφωση να γυρίσει σελίδα. Αποφύγαμε τις μεγάλες κουβέντες, τους βαρύγδουπους τίτλους, τις μεγάλες δηλώσεις. Δεν προαναγγείλαμε ανατροπές, ριζοσπαστισμούς, αλληλεγγύη, όπως έκαναν άλλοι. Δεν απονείμαμε εύσημα στον εαυτό μας ότι “τολμάμε την ανατροπή” και όλα αυτά φυσικά στα λόγια.

Από την επόμενη μέρα των εκλογών τα κάναμε πράξη:

Κάναμε πράξη το “κοντά στο λαό” διατηρώντας καθημερινά ανοιχτά τα γραφεία μας, εδώ δίπλα, στην οδό Δεληγιάννη, επωμιζόμενοι το κόστος, οικονομικό και χρόνου, που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Στην πόλη μας εδώ και 4 χρόνια υπάρχει ο χώρος για να πει ο πολίτης την άποψή του, το αίτημά του, να διατυπώσει την κριτική του.

Κάναμε πράξη την “πόλη αλληλεγγύης” για την οποία αναφέραμε προεκλογικά. Οι δράσεις αλληλεγγύης για όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς κανένα διαχωρισμό, είναι συνώνυμες της Συμμαχίας Πολιτών πλέον. Δεκάδες είναι οι αποστολές ειδών σε φυλακές και ιδρύματα, για ομάδες ή μεμονωμένους ανθρώπους, συνοδευόμενες από το μεγάλο κόστος σε κόπο και χρόνο για τη συλλογή, ταξινόμηση και παράδοση των ειδών.

Κάναμε πράξη τη “λαϊκή συμμετοχή”, την οποία επιδιώκουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο. Δεκάδες είναι οι ενημερωτικές, θεματικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει αυτά τα χρόνια, προσπαθώντας να ενημερώσουμε τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης αλλά και να ακουστεί η φωνή τους. Σε κάθε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη μας η προσπάθειά μας ήταν να διαβουλευθεί ο Δήμος με το λαό της πόλης, με τις ομάδες του πληθυσμού που άγγιζε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σεβαστήκαμε απόλυτα τη λαϊκή εντολή να υπηρετήσουμε την πόλη από τη θέση της αντιπολίτευσης. Δεν υπήρξε ούτε στιγμή δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Εδώ και τέσσερα χρόνια στη Μεταμόρφωση έχει δοθεί νόημα στη λέξη “αντιπολίτευση”. Μπορεί κάποιοι να μη συμφωνούν μαζί μας, να μη συμμερίζονται τις απόψεις μας αλλά δε μπορεί κανένας να μη συμφωνήσει ότι η Συμμαχία Πολιτών εκπληρώνει πολύ καλά το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Όπως ομολογούν φίλοι και αντίπαλοι, αυτό το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα διαφορετικό δημοτικό συμβούλιο από όλα τα άλλα του παρελθόντος και η παρουσία μας είναι καταλυτική.



Το πιο σημαντικό όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι αυτή η πόλη είναι μια διαφορετική πόλη στα δημοτικά πράγματα, σε σχέση με το παρελθόν. Το μαρτυρά η αποψινή μας συγκέντρωση.


Φίλες και φίλοι

Μπαίνοντας στο δημοτικό συμβούλιο, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου του 2014 και την εγκατάσταση των νέων συμβουλίων, το Σεπτέμβριο του 2014, βρήκαμε μια κατάσταση που γνωρίζαμε κάπως, όχι όμως σε βάθος, όπως αποδείχθηκε.

Διαπιστώσαμε ότι τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής του κ. Καρπέτα περί νοικοκυρέματος των οικονομικών και εξυγίανσης δεν ήταν παρά λόγια χωρίς αντίκρυσμα, βασισμένα σε παραποίηση των στοιχείων του Δήμου. Αν πούμε ότι η δημοτική αρχή Καρπέτα είναι συνδυασμός της κακοδιαχείρισης και της αδυναμίας στοιχειωδώς αποτελεσματικής διοίκησης θα είμαστε, ίσως επιεικείς.

Από που προκύπτουν αυτά;
  • Από το ότι ο Δήμος της Μεταμόρφωσης, ο μόνος από τους Δήμους που έχω εικόνα, ίσως σε πανελλήνια πρωτοπορία, εισπράττει από τα δημοτικά τέλη 3.000.000 ευρώ το χρόνο παραπάνω, ενώ αυτό απαγορεύεται δια νόμου. Στην 7ετια που διοικεί το Δήμο η σημερινή δημοτική αρχή μάζεψε 21.000.000 ευρώ παραπάνω και αδικαιολόγητα! Με αυτά τα ποσά θα έπρεπε να έχει εξοφλήσει όλο το ποσό των δανείων που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ήταν 13.000.000 ευρώ. Αντί να έχει εξοφλήσει και να έχει και ένα τεράστιο περίσσευμα έκανε το αδιανόητο: Αναχρηματοδότησε το υπόλοιπο δανεισμού – περίπου 6.000.000 ευρώ – και αντί να εξοφλήσει κάθε δάνειο ο Δήμος ως το 2021 τα έστειλε για το 2032! Προφανώς για να τα βρουν οι επόμενοι μπροστά τους, αφού αυτοί δε θα είναι!
  • Διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος πληρώνει πανάκριβα υπηρεσίες και έργα. Πληρώνει πανάκριβα ενοίκια για τα κτίρια που μισθώνει, όπως για παράδειγμα το κτίριο στο Δημαρχείο. Μετά από τη διαρκή δική μας παρέμβαση και τις μεγάλες πιέσεις, μειώθηκαν τα ενοίκια 20% το 2015, φτάνοντας περίπου στα 9.5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν τα ενοίκια σήμερα είναι στα 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ως “κατόρθωμα” επικαλείται η δημοτική αρχή δυο προηγούμενες μειώσεις, το 2011 και το 2012 από 20%, τις οποίες όμως επέβαλλε η ελληνική πολιτεία, δια νόμου και κανένας δε μπορούσε να αγνοήσει χωρίς ποινικές συνέπειες!
  • Μάλλον θα έχετε διαβάσει το ότι ως Δήμος πληρώσαμε 200.000 για ένα γήπεδο 5χ5, στην Κάτω Μποφίλια. Η επανειλημμένη επισήμανσή μας στο δημοτικό συμβούλιο αυτά τα χρόνια ότι αυτά στην αγορά κοστίζουν 50-70.000 ευρώ αντιμετωπίστηκε με χλευασμό. Ώσπου δημοπράτησε 3 γήπεδα ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας ( 2 καινούρια – 1 ανακατασκευή) με κόστος 125.000! Από τότε δεν έχει ακουστεί “ούτε κιχ” εκ μέρους της δημοτικής αρχής.
  • Διαπιστώσαμε τη μεγάλη επιχειρησιακή και διοικητική ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής. Μια διοικητική ανεπάρκεια που κοστίζει στην πόλη πολλά χρήματα. 400.000 χάσαμε από τη μη έγκαιρη αποπεράτωση του παιδικού σταθμού στην Καναπίτσα, ο οποίος ήταν ολοκληρωτικά πληρωμένος από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Από το 1.000.000 του κόστους αναγκαστήκαμε να βάλουμε 400.000 ευρώ, επειδή αποπερατώθηκε με 1,5 χρόνο καθυστέρηση. Την ευθύνη για την καθυστέρηση ο κ. Καρπέτας την έχει αποδώσει επανειλλημένα στις διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη με την τρόικα το 2015. Ο Δήμος Ηρακλείου, για αντίστοιχο σταθμό, στις ίδιες ημερομηνίες αποπεράτωσε κανονικά και δεν έβαλε ούτε ευρώ. Φαίνεται ότι στο Ηράκλειο το 2015 είχαν άλλη κυβέρνηση και άλλους υπουργούς....Τα ίδια συνέβησαν και με άλλο έργο, αυτό της διαμόρφωσης κάποιων οδών, με τελευταία την Καραϊσκάκη. 400.000 ευρώ ο λογαριασμός της καθυστέρησης.
  • Ίσως το πιο χαρακτηριστικό έργο, που περιγράφει απόλυτα το τι συμβαίνει στο Δήμο μας, είναι η πλατεία που βρισκόμαστε. Ένα έργο που κατασκευάστηκε πριν μόλις 6 χρόνια, με κόστος κοντά στα 400.000 ευρώ. Με το οδόστρωμα κατεστραμμένο εδώ δίπλα μας, στη Γεωργίου Παπανδρέου. Σε κάθε εθνική επέτειο ο Δήμος ρίχνει τσιμέντο στους κυβόλιθους, για να μην παραπατήσει κάποιος από τους παρελαύνοντες και δέκα μέρες μετά τα ίδια χάλια συνεχίζονται. Με τη Δεληγιάννη να βουλιάζει ήδη. Με την πλατεία να έχει ανακατασκευαστεί ήδη τρεις φορές. Απίστευτο αλλά αληθινό: Τρεις φορές σε 6 χρόνια. Αυτή η ιστορία περιγράφει με τρόπο απόλυτο τη λειτουργία, την αποτελεσματικότητα, την επάρκεια της δημοτικής αρχής. Φυσικά περιγράφει και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα....

  • Αυτό το διάστημα αναδείχθηκε ακόμα η έλλειψη σεβασμού κάθε τρίτου προς την πόλη και το Δήμο μας. Ο Δήμος Μεταμόρφωσης είναι ξέφραγο αμπέλι για κάθε οργανισμό, εταιρία και υπηρεσία. Δε μας μετράνε όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Τρανταχτό είναι το παράδειγμα με το αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου. Όπως ίσως έχετε μάθει το αμαξοστάσιο αυτό βρίσκεται – που αλλού; - στη Μεταμόρφωση. Σα να μην έφτανε αυτό, στον ίδιο χώρο ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποιεί και τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων του! Όταν θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο την πληροφορία ότι ξεκινά η μεταφόρτωση η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν “ας επιχειρήσουν και θα δείτε”. Αυτό που είδαμε τελικά είναι η μεταφόρτωση να συνεχίζεται και ο δήμος Μεταμόρφωσης να υπεραμύνεται του δικαιώματος του Δήμου Ηρακλείου να κάνει μεταφόρτωση εντός της πόλης μας! Και για τους κατοίκους του Ηρακλείου καλά κάνει η δημοτική του αρχή και μεταφέρει το πρόβλημα εκτός....Το ίδιο διάστημα, το Ηράκλειο μονοδρομεί τη Σαλαμίνος, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε Καναπίτσα και Προφήτη Ηλία, αφού δυσκολεύει αφάνταστα τη διέλευση προς το Ηράκλειο. Φυσικά μονομερής ενέργεια που βλάπτει και τους κατοίκους του Δήμου μας. Την ανατροπή αυτής της κατάστασης διεκδίκησαν ενεργοί πολίτες της Μεταμόρφωσης, χωρίς καμία στήριξη από το Δήμο μας.
  • Όταν εμφανίστηκε η Νέα Οδός, ο παραχωρησιούχος, όπως λέγεται, της εθνικής οδού και άρχισε τα έργα στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης, πέρυσι τον Αύγουστο, η δημοτική αρχή αναρωτιόταν τι γίνεται εκεί. Όταν προειδοποιήσαμε ότι τα έργα και τα φανάρια ήταν το τυρί και τα πλευρικά διόδια που έρχονται ήταν η φάκα, η δημοτική αρχή έλεγε ότι βλέπουμε φαντάσματα. Τελικά τα διόδια έρχονται, άσχετα αν θα είναι χαμηλό το αρχικό τίμημα, “για το τμήμα Μεταμόρφωση – Ωρωπός” όπως είπε σε συγκέντρωση στον Ωρωπό ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης. Νομίζω ότι όλοι έχουμε εμπειρία πως ξεκινάνε με χαμηλά ποσά και φτάνουν στα μεγαλύτερα. Είναι μέχρι να το συνηθίσεις....
  • Σε σημαντικά ζητήματα η δημοτική μας αρχή βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των ανθρώπων της πόλης μας. Αυτό θα ήταν βαριά κατηγορία, αν δεν ήταν πραγματικότητα. Η άκρατη υποστήριξή της στις προσπάθειες για δημιουργία ενός τεραστίου εμπορικού κέντρου τύπου Mall στην άκρη της πόλης, δυστυχώς μας επιβεβαιώνει. Η αλλαγή στις χρήσεις γης που επεδίωξε με κάθε τρόπο η δημοτική αρχή Καρπέτα, η χωροθέτηση χρήσεων πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων εκεί που δεν προβλεπόταν, είναι μια εξόφθαλμη και έξω από κάθε κανόνα στήριξη συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία. Πολύ θα θέλαμε η δημοτική αρχή της πόλης μας να έχει αντιδράσει όπως ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης αλλά και όλοι οι Δήμαρχοι των Δήμων της Δυτικής Αθήνας στις προσπάθειες δημιουργίας αντίστοιχου πολυκαταστήματος στα όρια του Δήμου Περιστερίου. Να είχε σταθεί εξαρχής στο πλευρό της απειλούμενης αγοράς της πόλης μας, της απειλούμενης κατάρρευσης της όποιας μισθωτικής αξίας των ακινήτων, των απειλούμενων θέσεων εργασίας. Η δημιουργία του πολυκαταστήματος εντός της ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης εταιρίας, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τα συμφέροντα της πόλης. Με δημοτικά τέλη της τάξης των 120.000 – 150.000 ευρώ ετησίως, η Μεταμόρφωση θα πρέπει να μαζέψει σκουπίδια, να φωτίσει δρόμους, να συντηρήσει δρόμους από όπου θα διέρχονται περίπου 10.000.000 επισκέπτες ετησίως! Να διαχειριστεί κυκλοφοριακό φόρτο και στάθμευση από όλον αυτόν τον κόσμο. Οι εμπειρίες των κατοίκων της Μποφίλια από το ΕΚΕΠ είναι χαρακτηριστικές. Το επιχείρημα ότι έτσι θα μπει ο Λόγγος στο σχέδιο και θα τακτοποιηθούν και οι κάτοικοι της περιοχής, έτσι κι αλλιώς δεν ίσχυε. Πόσο μάλλον τώρα, που η επιχείρηση δημιουργείται μέσω της διαδικασίας Fast track, δηλαδή της παραβίασης κάθε πολεοδομικού και άλλου κανόνα, αρκεί να γίνει, αφού η αλλαγή χρήσεων γης μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Δηλαδή οι κάτοικοι του Λόγγου θα έχουν όλες τις συνέπειες και κανένα όφελος, η πόλη θα πληρώνει τα σπασμένα των μη παραγωγικών “επενδύσεων”. Η θέση μας είναι σαφής, διατυπωμένη εξαρχής: Οι μόνες χρήσεις γης που μπορούμε να αποδεχτούμε είναι όσες προβλέπονται από το νόμο και δεν είναι ανταγωνιστικές με τη λειτουργία της πόλης μας. Κανένα εμπορικό κέντρο, κανένα Mall. Στο δίλημμα “επιχειρηματικά deals ή Μεταμόρφωση” εμείς απαντάμε Μεταμόρφωση! Καλούμε όλες τις δυνάμεις της πόλης μας, έστω και με καθυστέρηση, να εργαστούν για να αποτραπεί η δημιουργία πολυκαταστημάτων στην περιοχή.


  • Και καλά, θα μπορούσε να πει κάποιος, η δημοτική αρχή έχει ιδεοληψίες, είναι ταγμένη με τα μεγάλα συμφέροντα, γι αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Υπάρχουν όμως μια σειρά συμπεριφορών και στα λεγόμενα μικρά- τα οποία δεν είναι και τόσο μικρά. Η αδικαιολόγητη επιμονή της να κατεδαφίσει την Παλαιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, είναι ανεξήγητη. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει σημαντική συναισθηματική αξία για χιλιάδες συμπολιτών μας. Πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας, για την επισκευή του οποίου υπάρχουν διαθέσιμα 260.000 ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο, που δεν θα κοστίζει δηλαδή τίποτα στο Δήμο η επισκευή του. Είναι ανεξήγητη η επιμονή της κατεδάφισης, όταν εκεί ο Δήμος μπορεί να στεγάσει το λαογραφικό μουσείο της πόλης, μπορεί να διαμορφώσει έναν χώρο πολιτισμού, σεβόμενος ταυτόχρονα τις μνήμες των ανθρώπων.. Η στάση μας στην υπόθεση αυτή ήταν αποφασιστική, από την πρώτη στιγμή. Δε λείψαμε από τα επίμαχα δημοτικά συμβούλια, δεν κρυφτήκαμε μέχρι να δούμε “που θα κάτσει η μπίλια”. Όταν μας ζητήθηκε υποστηρίξαμε την ανάγκη διατήρησης του κτιρίου στα αρμόδια δικαστήρια. Η στάση μας καθορίζεται από την αντίληψή μας για σεβασμό της ιστορίας της πόλης μας και των συναισθημάτων των ανθρώπων της και από τη θέση μας για την προστασία της δημοτικής περιουσίας.
  • Μπορούμε να πούμε πολλά εδώ για τη διαχείριση της δημοτικής αρχής, αλλά δε θα φτάσει ο χρόνος της συγκέντρωσης,. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα 5.000 ευρώ που κόστιζε η μεταφορά της οθόνης του θερινού κινηματογράφου κάθε φορά που πήγαινε από το 1ο δημοτικό στην οδό Κορίνθου και το αντίστροφο, τα 1.200 ευρώ για να αποσταλούν κάποια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα 7.000 για μια ημερίδα 20 ανθρώπων με κέρασμα, τα κουτιά για τα κηδειόχαρτα που έχετε δει ασφαλώς, όπου τα μεγάλα εξ αυτών (ένα πλαίσιο με δυο μεταλλικά πόδια) μας κόστισαν 330 ευρώ το καθένα – περίπου όσο μια θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας κ.α τέτοια πολλά... Μπορούμε να πούμε για το κλειστό επί σειρά ετών κυλικείο του νεκροταφείου, με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων για το Δήμο και προσπόριση οφέλους για κάποιους άλλους, για το αθλητικό κέντρο που φτιάχνεται από το 2011 στο διαδημοτικό γήπεδο, έχει ουσιαστικά τελειώσει εδώ και 1,5 χρόνο και όλως τυχαίως θα εγκαινιαστεί κοντά στις εκλογές και άλλα πολλά τέτοια.
  • Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας αυτά τα 4 χρόνια δεν ήταν οι διαπιστώσεις που κάναμε. Αυτό έχει μικρή πρακτική αξία, αν δε μετουσιωθεί σε αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή της εισόδου μας στο δημοτικό συμβούλιο πασχίζουμε όλα αυτά να γνωστοποιηθούν στους κατοίκους της πόλης, ώστε να υπάρχει έμπρακτο αποτέλεσμα της δράσης μας. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε για κάθε θέμα που προέκυπτε και κάθε πρωτοβουλία που παίρναμε. Φροντίσαμε να φτάνει η ενημέρωση σε όλη την πόλη, να γίνονται οι πολίτες κοινωνοί του τι συμβαίνει στο Δήμο τους. Αξιοποιήσαμε το διαδίκτυο – το πιο εύκολο μέσο – αλλά κυρίως τη φυσική μας παρουσία στις γειτονιές της Μεταμόρφωσης. Διανείμαμε παντού τα φυλλάδια και τις εφημερίδες μας, όπου ενυπόγραφα παραθέσαμε το τι συμβαίνει στο Δήμο μας. Η δική μας κριτική, η δική μας άποψη, δε διατυπώθηκε μέσα σε κάποια γραφεία, στο καφενείο ή στην παρέα με λόγια. Διατυπώθηκε με το βάρος της υπογραφής μας και την ευθύνη των λεγομένων μας. Με τη σημερινή συγκέντρωση υπερβαίνουμε τις 30 ανοιχτές εκδηλώσεις την τετραετία και συνολικά τις 300 δημόσιες παρεμβάσεις.


  • Όλο αυτό έχει απτά αποτελέσματα, συγκεκριμένα οφέλη για το Δήμο και τους κατοίκους του. Το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο από όλα, τα 2.000.000 ευρώ που σώθηκαν έπειτα από την απόρριψη από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας της αγοράς του γνωστού πια οικοπέδου στον Κηφισό. Εκεί όπου η δημοτική αρχή του κ. Καρπέτα επιχείρησε να αγοράσει το ακίνητο σε τιμή 7,5 φορές μεγαλύτερη της αντικειμενικής, με ποσό περίπου 2.000.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του είναι 260.000 ευρώ! Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τη διπλή απόρριψη της αγοράς αυτής, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μετά από την έγκριση της 5ης προσφυγής μας! Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν εύκολη. Μέχρι να φτάσουμε εκεί χρειάστηκαν σφοδρές αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο, όπου μια άφωνη πλειοψηφία ανεβοκατέβαζε τα χέρια σύμφωνα με τις εντολές του κ. Δημάρχου, ψηφίζοντας μια ανήκουστη αγορά. Χρειάστηκε κυρίως να περπατήσουν τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών όλη τη Μεταμόρφωση το 2016 διανέμοντας 10.000 φυλλάδια, να ενημερώσουν την κοινωνία, η κατακραυγή της οποίας υποχρέωσε τη δημοτική αρχή σε απόσυρση της απευθείας αγοράς. Αποτελεί τίτλο για εμάς η ομολογία του κ. Καρπέτα στο δημοτικό συμβούλιο ότι η δράση μας τους υποχρέωσε να στραφούν σε “δημοπρασία”. Η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά, επειδή από τη διακήρυξη που έκαναν το μόνο που έλειπε, όπως χαρακτηριστικά είπαμε, ήταν το όνομα του πωλητή και η φωτογραφία του. Καταθέσαμε στην προσπάθεια να εξαντλήσουμε όλα τα πρόσφορα μέσα 5 προσφυγές. Εισπράξαμε 9 σιωπηρές απορρίψεις, λόγω παρέλευσης του χρόνου που θα έπρεπε να εξεταστεί μια προσφυγή. Οι αρμόδιοι βλέπετε δεν έβρισκαν το χρόνο να ασχοληθούν με 2.000.000 ευρώ του λαού της Μεταμόρφωσης. Η 10η εξέταση απέδωσε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει η 1η: Απέρριψε την προκλητική απόπειρα αγοράς. Μπορούμε να αισθανόμαστε χαρά για το γεγονός, να αισθανόμαστε χρήσιμοι για την πόλη μας. 2.000.000 παραμένουν στο ταμείο του Δήμου και δεν “πετάγονται” στον Κηφισό! Από όλα αυτά όμως πρέπει να βγάζουμε και συμπεράσματα: Η δημοτική αρχή του κ. Καρπέτα πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να σέβεται τα συμφέροντα του Δήμου. Εκτός από το να σέβεται “και το τελευταίο μονόλεπτο” όπως αρέσκεται να δηλώνει, πρέπει να σεβαστεί και τις χιλιάδες και τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εκεί διαπιστώνουμε ότι έχουν μια δυσκολία.
...Η δημοτική αρχή πρέπει να διαγράψει από την ατζέντα της μέχρι τις εκλογές, τις απόπειρες αγορών οικοπέδων, ιδιαίτερα μεγάλων ποσών, που διακινδυνεύουν τη βιωσιμότητα του ταμείου του Δήμου. Παράδειγμα οι ανεπίτρεπτες σκέψεις για δαπανηρή αγορά χώρου στην Κάτω Μποφίλια για χρήση νεκροταφείου, σε χώρους και περιοχή παντελώς ακατάλληλη για τέτοια χρήση. Οι επιλογές που δεσμεύουν το Δήμο πρέπει να τεθούν ανοιχτά στο εκλογικό σώμα και να εγκριθούν στις προσεχείς εκλογές. Το ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή απέρχεται, δεν είναι λόγος για να διαλύσει τα πάντα πίσω της.
  • Συμπεράσματα όμως πρέπει να βγάλει και η αντιπολίτευση: Στην προσπάθεια να σταματήσουμε το οικόπεδο καταθέσαμε αλλεπάλληλες προσφυγές, οι οποίες στηρίχθηκαν στη νομική γνώση και αφιλοκερδή εργασία δεκάδων ωρών του δικηγόρου κ. Παναγιώτη Πρωτοπαπά, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για την προσφορά του. Οι προσφυγές υπογράφηκαν από τους κκ Χαρίση και Ρεντζή. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης παρότι προσκλήθηκαν να συνυπογράψουν, επέλεξαν άλλη στάση, μη επιλέγοντας την προσφυγή στα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Όμως, το τελευταίο διάστημα, περίπου 1,5 χρόνο μετά την εμφάνιση του θέματος εμφανίστηκε μια προσφυγή από τους κκ Σαραούδα και Περιβολαράκη που ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Καρπέτα, στην προσπάθειά του να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από το εξωφρενικό ποσό στα τεχνικά - πολεοδομικά ζητήματα. Κάτι δηλαδή σα να πηγαίνει κάποιος να αγοράζει διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, του δίνουν τιμή 800.000 ευρώ και κάθεται και συζητά αν έχει δυο wc ή ηλιακό θερμοσίφωνα!
Ευτυχώς για την πόλη, η συνεχής μας δράση και η απόρριψη της αγοράς λόγω τιμήματος δεν επέτρεψε στις συγκεκριμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να παίζουν μικροπαραταξιακά παιχνίδια αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση στο βωμό του να πάρουμε κι εμείς κάποια εύσημα. Αγαπητοί συνάδελφοι, τα 2.000.000 ευρώ είναι πολύ σημαντικό ποσό για να το ρισκάρουμε, μήπως και κάποιοι δείξουν ότι μπορούν να κάνουν και αντιπολίτευση, αφού πρώτα συμπορεύθηκαν με τον κ. Καρπέτα στο θέμα του 2ου λυκείου, στο θέμα των δημοτικών τελών, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων...





  • Το επόμενο όφελος από τη δράση μας είναι η έναρξη των διαδικασιών κατασκευής του 2ου Λυκείου στο γνωστό οικόπεδο του ΟΣΚ, στην είσοδο της πόλης.
Οι περισσότεροι λίγο πολύ, έχουμε ακούσει στο παρελθόν το 2ο Λύκειο που ΘΑ γίνει στο κτήμα Λαμπάκη, στον Προφήτη Ηλία. Η πολιτική τύπου Μαυρογιαλούρου που υποσχόταν σχολείο στο κτήμα Λαμπάκη, ενώ γνώριζαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, ξεγελούσε και τους κατοίκους του Προφήτη Ηλία και τους μαθητές, αφού έταζε το ανέφικτο. Ως Συμμαχία Πολιτών πήραμε την πρωτοβουλία να φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει το όργανο να ζητήσουμε να φτιαχτεί το σχολείο άμεσα στο 14 στρεμμάτων οικόπεδο του ΟΣΚ. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούν να εμπαίζουν τον Προφήτη Ηλία και τη μαθητική κοινότητα, αφήνοντας ανοιχτό ότι τάχα τη δεδομένη στιγμή και εποχή μπορεί να γίνει σχολείο εκεί. Οι παρατάξεις Καρπέτα και Σαραούδα καταψήφισαν την πρότασή μας. Σε συνεργασία με την άκρως αποτελεσματική διοίκηση της τότε Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης ( με επικεφαλής τα στελ΄΄εχη της Συμμαχίας Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Γιάννη Βαγενά, Αργύρη Σκοπελίτη) απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Παιδείας. Ξέρετε τι διαπιστώσαμε εκεί; Την αναγνώριση ότι φυσικά έχουμε δίκιο και ότι πρέπει άμεσα να φτιαχτεί στο σχολείο στο υπάρχον οικόπεδο 14 στρεμμάτων! Η μόνη επιλογή που είχε η διοίκηση του Δήμου Μεταμόρφωσης ήταν να ακούσει ο κ. Δήμαρχος την πρόεδρο της ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ να του ανακοινώνει ότι το σχολείο θα γίνει εκεί. Σήμερα είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών και αναμένεται η έναρξη των εργασιών. Φυσικά με τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή είμαστε πάντα ανήσυχοι. Τις ίδιες ημέρες με εμάς πήρε σχολείο και η Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί σήμερα το σχολείο κατασκευάζεται, στο χώρο του πρώην Έσπερου. Εμείς είμαστε στα διαδικαστικά.

  • Στα θετικά απτά αποτελέσματα να αναφέρουμε τη μείωση των ενοικίων έπειτα από τη δική μας συνεχή πίεση, πράγμα που αποφέρει στο ταμείο του Δήμου 275.000 ευρώ την τρέχουσα 5ετια. Ακόμα να αναφέρουμε:
  • Την ανάδειξη του ζητήματος του Κηφισού ποταμού, όπου πραγματοποιήσαμε πέρυσι το RIVER PARTY. Μια σημαντική εκδήλωση που έφερε πολύ κόσμο σε επαφή με το ποτάμι και τις δυνατότητες που έχει, σε μια προσπάθεια να αφυπνηστεί ο Δήμος και να πράξει τα αναγκαία
  • την τεκμηριωμένη πρότασή μας για μείωση των δημοτικών τελών και την εξεύρεση των πόρων για την αγορά των χώρων που οι φορείς της πόλης επιδιώκουν, με προεξάρχοντα το κτήμα Δηλαβέρη.
  • Την αναλυτική μας πρόταση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, όπου μειώνει το κόστος περισσότερο από 1 εκ ευρώ ετησίως και πολλαπλασιάζει το περιβαλλοντικό όφελος.
  • Την πρότασή μας από το 2014 για την αλλαγή των λαμπτήρων σε led, στο δημοτικό φωτισμό, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 250.000 ευρώ ετησίως
  • Και τέλος:
  • Την ενωτική μας στάση προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε όλα τα θέματα, προτείνοντας πάντα την κοινή δράση, στο έδαφος κοινών θέσεων. Άσχετα αν πολλές φορές δε βρήκε την ανταπόκριση που έπρεπε, εμείς θα συνεχίσουμε να το πράττουμε .

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι

Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αλλαγές, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων το νομοσχέδιο που εισηγείται η κυβέρνηση, με τον τίτλο “Κλεισθένης1” που φέρνει μια σειρά αλλαγών, από το εκλογικό σύστημα μέχρι τα ανταποδοτικά. Η ένταξη νέων υπηρεσιών, όπως το πράσινο στα ανταποδοτικά σημαίνει ότι πλέον για τη λειτουργία της υπηρεσίας πρασίνου θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 500.000 ευρώ ετησίως επιπλέον τελών! Η εξέλιξη αυτή, η διεύρυνση των ανταποδοτικών υπηρεσιών βρίσκεται στη λογική που εισάγει το ΜΠΔ Στρατηγικής για ανταποδοτικότητα στο 70% των εσόδων. Σε αριθμούς σημαίνει το διπλασιασμό των δημοτικών τελών για τη Μεταμόρφωση. Από τα 7.000.000 σήμερα, στα 14.000.000. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο στόχαστρο “θεσμών” και δανειστών αφού είναι η μοναδική εξουσία την οποία δεν έχουν βάλει ακόμα άμεσα στο χέρι. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην ανάδειξη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του πλειοψηφικού στην ανάδειξη του Δημάρχου δημιουργεί νέα δεδομένα, νέες δυσκολίες, πολύ φοβόμαστε και επιπλέον δυσλειτουργίες που θα αποβούν σε βάρος των πόλεων. Μερικοί φλερτάρουν με την ιδέα της ακινησίας των δημοτικών συμβουλίων και της εγκατάστασης ενός εκτελεστικού γραμματέα, που θα προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση και θα υποκαταστήσει επί της ουσίας τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές. Η Συμμαχία Πολιτών, όπως δήλωσε και στο δημοτικό συμβούλιο επιδιώκει την εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε ένα γύρο, με εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε ενάντια σε κάθε επιβολή νέου τέλους και ανταποδοτικότητας στις δημοτικές υπηρεσίες. Διεκδικούμε την καταβολή των παρακρατηθέντων από τους θεσμικούς πόρους της αυτοδιοίκησης





Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι

Ξέρουμε ότι όσο θα πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές, τόσο θα εντείνονται τα ερωτήματα προς όλους περί τακτικής. Το πλαίσιο αντίληψης για τις περισσότερες δυνάμεις είναι το γνωστό: Απλά, ποιος θα πάει με ποιον. Ποιος παράγοντας έχει τόσες ψήφους και τι του δίνει ο άλλος για να του τις πάει. Σαν βοσκός με πρόβατα δηλαδή.

Αυτή η λογική είναι ξένη σε εμάς. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Άλλωστε ως τώρα έχουμε κλείσει πόρτες σε “παράγοντες του τόπου”, όπως ονομάζονται, σε “καλά παιδιά”, όπως άλλοι αρέσκονται να λένε. Για εμάς η ιδιότητα του παράγοντα του τόπου και του καλού παιδιού δεν έχει χώρο στην αυτοδιοίκηση. Εδώ έχει σημασία τι πράττει ο καθένας, όχι τι λέει ή τι δηλώνει. Που σηκώνει το χέρι του και τι ψηφίζει στο δημοτικό συμβούλιο, τι κάνει έμπρακτα στην κοινωνία αν δεν είναι δημοτικός σύμβουλος. Πρέπει όλοι να είστε βέβαιοι ότι η Συμμαχία Πολιτών θα συνεχίσει να απαρτίζεται και θα συνεργαστεί με ανθρώπους και ομάδες που διακρίνονται από σύμπτωση θέσεων μαζί της, συλλογικότητα, διάθεση προσφοράς, έλλειψη παραγοντισμού.

Ξέρουμε επίσης ότι η προσπάθειά μας αντιμετωπίζεται όχι ευθέως με αντιπαράθεση, αλλά πλαγίως. Με φήμες και ψέματα που προσπαθούν κάποιοι να διακινήσουν, όπως κάνουν στην υπόθεση των οικογενειακών τάφων του κοιμητηρίου μας. Εδώ κάποιοι που υπεραμύνονται του δικαιώματος του τζάμπα, στα λόγια, ξεχάσανε να αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι τελικά ψήφισαν ΝΑΙ στο ετήσιο τέλος.

Από αυτό εδώ το βήμα θέλω να τονίσω σε όλους ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι ανοιχτή σε κάθε πρόσκληση για συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων. Είμαστε ανοιχτοί σε μεμονωμένους πολίτες, σε συλλογικότητες, σε ομάδες, για να συζητήσουμε μπροστά σε όποιον επιθυμεί να ακούσει, για την πόλη μας και τις θέσεις μας. Η Συμμαχία Πολιτών προτείνει αντίστοιχες συγκεντρώσεις να πραγματοποιηθούν σε όλες τις γειτονιές,, με τη συμμετοχή όσων παρατάξεων θέλουν, ώστε να έχουν οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης άποψη. Ας βγούμε όλοι μαζί στην κοινωνία για να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας, το όραμά μας, τα πεπραγμένα μας.


Αγαπητοί συμπολίτες, εσείς που μας κάνατε την τιμή να είστε σήμερα εδώ, εσείς που μας ακούτε, όσοι θα μας δείτε σε βίντεο και όσοι θα δαβάσετε αυτά που λέμε: Αν κάποιος με ρωτήσει από όλα αυτά που ανέφερα ποιο είναι το πιο σημαντικό, αν έχω να διαλέξω μόνο ένα, θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό που κάνουμε σήμερα: Ότι ενημερώνουμε το λαό. Ότι ζητάμε ευθέως από τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης να είναι πολίτες και όχι πελάτες ενός πελατειακού συστήματος, το οποίο πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Ότι σας λέμε με όλους τους τρόπους “μην περιμένετε τη σωτηρία από κάποιους σωτήρες. Συστρατευθείτε στην προσπάθεια, ελέγξτε, προτείνετε, κριτικάρετε, συμβάλετε. Για να θωρακίσουμε την προσπάθεια να αλλάξει η πόλη μας. Για να μην έρθουμε στην επόμενη απολογιστική μας συγκέντρωση να σας απαριθμούμε πόσα άσχημα έκανε η δημοτική αρχή αλλά να παρουσιάζουμε πόσα όμορφα δημιούργησε. Όλο αυτό δεν είναι παιχνίδι κάποιων παραγόντων που κάνουν κινήσεις, σε κάποια φανταστική σκακιέρα. Όλο αυτό είναι ζωή, η δική μας ζωή, που πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας! Σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή σας παρουσία!

  Θα μου επιτρέψετε να πω και δυο λόγια εκτός κειμένου: Όλο αυτό που βλέπετε, η σημερινή συγκέντρωση και όλες οι προηγούμενες δεν είναι έργο δικό μου. Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση δεν είναι “ο Βασίλης Καραβάκος και οι φίλοι του”. Είναι μια δομημένη συλλογικότητα, που απαρτίζεται από δεκάδες στελέχη, ανθρώπους με κοινωνική και πολιτική καταξίωση, έτοιμους να διοικήσουν την πόλη στο άμεσο μέλλον! Τους αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα! 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου