Επικοινωνία

symmaxiapolitonmetsis@gmail.com

τηλ: 6947891311

Δεληγιάννη 8 Μεταμόρφωση

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Έντονη η παρουσία της Συμμαχίας Πολιτών στο Δ.Σ.

Η παρουσία της Συμμαχίας Πολιτών στο ΔΣ της 17.09.2014

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας δημοτικής θητείας (17.09.2014) η Συμμαχία Πολιτών, δια του δημοτικού της συμβούλου Βασίλη Καραβάκου έθεσε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων:
1.     Έθεσε το ζήτημα των ενοικίων που πληρώνει ο Δήμος Μεταμόρφωσης σε ιδιώτες, επισημαίνοντας ότι πρέπει έγκαιρα, πριν τις 31.12.2014 όπου λήγουν οι παρατάσεις των συμβάσεων, να γίνουν οι σχετικοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί. “Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απόπειρα παράτασης σύμβασης και θα αντιδράσουμε με όλους τους νόμιμους τρόπους” επισημάνθηκε στο ΔΣ από τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας Πολιτών.  Τέθηκε επίσης η ανάγκη επανεκτίμησης των αναγκών σε χώρους για το Δήμο, αφού η δραματική μείωση των εργαζομένων καθιστά μη αναγκαία τη μίσθωση πολλών εξ αυτών. Ο Βασίλης Καραβάκος τόνισε ότι κατά την άποψή μας δεν χρειάζονται ορισμένοι χώροι, όπως ο όροφος που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί πολύ καλά να συνεδριάζει στο Συνεδριακό του Δήμου. Το όφελος από μια τέτοια κίνηση αγγίζει τις 120.000 ευρώ στην τρέχουσα δημοτική θητεία.
2.     Επισήμανε την ανάγκη ο Δήμος να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία Ενισχυτικής Διδασκαλίας (Κοινωνικό Φροντιστήριο) για τους δεκάδες μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθηθούν μετά το σχολείο τους, τονίζοντας πως όποιες προσπάθειες έγιναν στην πόλη τις έκανε το Δίκτυο Αλληλεγγύης των συλλόγων και η Ένωση Γονέων. Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
3.     Αποκαλύψαμε με στοιχεία την πλαστή απόφαση του ΔΣ που κατασκεύασε η δημοτική αρχή, σχετικά με το ζήτημα του κλεισίματος της οδού Ι. Ράλλη (μπροστά στο Λύκειο). Όπως αποδείχθηκε από την επικύρωση των σχετικών πρακτικών του ΔΣ που έγιναν στο προηγούμενο συμβούλιο, δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση και αυτή που εκδόθηκε και αναρτήθηκε στη Διαύγεια ήταν δημιούργημα της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει και θα το αντιμετωπίσει. Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα δεν γνωστοποιήθηκε στο τελευταίο συμβούλιο, ώστε η δημοτική αρχή να μην το γνωρίζει.. Είχε γνωστοποιηθεί από τις 19.07, με σχετική δημόσια ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών
4.     Κατά τη συζήτηση για την πρόσληψη 4 συμβασιούχων για τους παιδικούς σταθμούς, ο Βασίλης Καραβάκος επεσήμανε ότι η καθυστέρηση εισαγωγής του θέματος στο ΔΣ ( 19.08 ήρθε η εξαιρετικά επείγουσα απόφαση του υπουργείου – 17.09 εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο) ταλαιπωρεί 20 οικογένειες, των οποίων τα παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδείχθηκε η ολιγωρία της δημοτικής αρχής σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και εξαιρετικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών.
5.     Η Συμμαχία Πολιτών πιστή στη δέσμευσή της για δημιουργική αντιπολίτευση, επισήμανε την ανάγκη για αλλαγή του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας  led. Κάτι τέτοιο μειώνει σε ποσοστά άνω του 60% την αξία του ρεύματος που πληρώνει ο Δήμος, και ταυτόχρονα εξοφλεί την επένδυση εξοικονομώντας (pay as you save). Μια τέτοια κίνηση θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο ταμείο του Δήμου (άμεση μείωση των λογαριασμών), στις τσέπες των πολιτών (μείωση του φόρου που πληρώνουν για το φωτισμό), και στο περιβάλλον, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (που ως γνωστόν παράγεται κυρίως από πετρέλαιο και λιγνίτη).
6.     Κατά τη συζήτηση των τριμηνιαίων εκθέσεων αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών επισήμανε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται με καθυστέρηση μηνών και για τα τρία τρίμηνα που συζητήθηκαν. Η καθυστέρηση ήταν 7,5 μήνες, 4,5 μήνες και 1,5 μήνας αντίστοιχα για τα τρία τρίμηνα που συζητήθηκαν, την ώρα που ο νόμος επιβάλλει να συζητηθούν εντός 30 ημερών από τη λήξη του τριμήνου. Αυτές οι εκθέσεις είναι (υποτίθεται) ο καθρέφτης εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το εργαλείο προσαρμογής εξόδων στα έσοδα ώστε να μην έχει αποκλίσεις ο προϋπολογισμός. Υπογραμμίστηκε, λοιπόν, η υποκρισία της κεντρικής διοίκησης και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να συζητήσει έγκαιρα και επί της ουσίας τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι σχετικές παρεμβάσεις του εκπροσώπου της Συμμαχίας Πολιτών βρίσκονται σε βίντεο στην παρακάτω διεύθυνση:

από 22.00  έως       24.00 τα σημεία 1 και 2, 
από 57.51 έως     1.03.00 το σημείο 3
από 1.16.35 έως  1.21.00 το σημείο 6
από 1.31.00 έως  1.37.00 το σημείο 4

από 2.03.00 έως  2.05.00 το σημείο 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου