Επικοινωνία

symmaxiapolitonmetsis@gmail.com

τηλ: 6947891311

Δεληγιάννη 8 Μεταμόρφωση

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ακούστε τι λένε κάποιοι που σέβονται την πόλη τους

...Η τοποθέτηση του Βασίλη Καραβάκου για το Mall στο δημοτικό συμβούλιο




Αντιπολίτευση στη Συμμαχία Πολιτών κάνει ο κ. Καρπέτας

Το συζητάμε το θέμα σήμερα γιατί το βγάλαμε εμείς στην πόλη, Αντιπολίτευση μας κάνει ο κ. Δήμαρχος. Τα δημοσιεύματα σκάσανε στη δημοσιότητα στις 13 Ιανουαρίου, συμβούλιο είχαμε στις 24. Δεν ειπώθηκε κάτι. Τώρα έχει πάρει διάσταση αυτή η ιστορία και εννοείται ότι θα πάρει κι άλλη διάσταση εκ μέρους μας. Θα φτάσει σε όλη την πόλη. Αυτός είναι ο λόγος που το συζητάμε.

Τα επιχειρήματα του κ. Καρπέτα

Εγώ δε διακρίνω μεγάλη χαρά. ...Διακρίνω εκνευρισμό....
Ακούσαμε από τον κ. Δήμαρχο, ο κ.Δήμαρχος τα είπε: “Παρδαλοί τύποι, πιρουέτες, καραμπουζουκλήδες, Κασσάνδρες, μαυραγορίτες της μιζέριας, ευτελείς, κλίμα ασυναρτησίας, καθαρή ανοησία”, και μερικές άλλες βρισιές που δεν τις σημείωσα, αλλά το κλίμα της κουβέντας είναι αυτό. Και είναι επειδή τώρα πρέπει να απολογηθείς στην Κοινωνία για αυτό το οποίο θα συμβεί.

Μέχρι τώρα η Κοινωνία δεν το πολυπίστευε κιόλας αλλά τώρα το βλέπει να έρχεται. Και τι βλέπει να έρχεται; Βλέπει τα λεγόμενα publi, έτσι λέγονται στο χώρο της δημοσιογραφίας τα δημοσιεύματα τα πληρωμένα κατά κανόνα, όπου ο δημοσιογράφος γράφει για ένα θέμα και το φέρνει πανομοιότυπο παντού, η φωτογραφία του διαφημιζόμενου, η επένδυσή του και περνάνε όλες οι πληροφορίες που αυτός θέλει να πλασάρει, δεν πρόκειται για κανένα ρεπορτάζ, για τίποτα.

Αυτά λοιπόν βγήκαν στη δημοσιότητα. Και γιατί βγήκαν στη δημοσιότητα; Διότι, επιχειρείται μέσω της μεθόδου fast track να παρακαμφθεί η διαδικασία για την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού η οποία δεν έχει τύχη με τις χρήσεις πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων πάει για απόρριψη από το ΣΥΠΟΘΑ, έτσι όπως είναι φτιαγμένο.

Η επένδυση έχει νόημα όταν παράγει εισόδημα. Εδώ δεν παράγεται εισόδημα, ανακατανέμεται ....δεν θα προστεθεί έστω και ένα ευρώ εισοδήματος. Στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας γίνεται μια ανακατανομή. Άρα δε μιλάμε για παραγωγή εισοδήματος, άρα δε μιλάμε για επένδυση, μιλάμε για μία ανακατανομή και η οποία μάλιστα γίνεται με όρους κομπραδόρικου καπιταλισμού, που θα λέγανε κάποιοι, με όρους “γκρίζους”...

Και αυτοί που σέβονται τις κοινωνίες τους.

Λοιπόν, δεν πρόκειται για καμία επένδυση. Το τι θα γίνει στην αγορά, το λένε κάποιοι ιδεοληπτικοί. Πράγματι, ιδεοληπτικοί είναι αυτοί που είναι θυσία στα συμφέροντα του μεγάλου αφεντικού. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που σέβονται το ρόλο τους και υπερασπίζονται τις τοπικές τους κοινωνίες. Δε θα σας πω για μας. Γιατί εντάξει εμείς είμαστε αντίπαλοι... Θα σας πω για το δημοτικό συμβούλιο του Περιστερίου...ο Παχατουρίδης του 56%, ένας δήμαρχος που ξεχωρίζει. 

Ψηφίζει ψήφισμα που λέει ότι ...

είμαστε ενάντια του ΔΣ του Δήμου με προγενέστερες αποφάσεις έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά στην ίδρυση του Mall στην περιοχή διότι θα πληγεί κατάφωρα η τοπική αγορά του Περιστερίου. Καταστροφή των τοπικών αγορών των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ του Πλάτωνα, όσων ακόμη επιβιώνουν...”
Οι οποίες αγορές δεν είναι καλύτερες από αυτές της Μεταμόρφωσης. Αυτοί δηλαδή σέβονται τις τοπικές τους αγορές. Δεν τις φτύνουν.
Κτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και στους γειτονικούς μικρούς δήμους όπως συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι” ....και πράγματι χαίρομαι που άκουσα το Δήμαρχο πρώτη φορά να ομολογεί εδώ ότι το Μαρούσι σαρώθηκε γιατί όταν το λέγαμε εμείς το '12 και το '14 ο κ.Δήμαρχος μας έλεγε “που τα ανακαλύψατε αυτά”. Και μεις λέγαμε ότι το'09 υπήρχε μελέτη του εμπορικού συλλόγου που έδειχνε 65% κάτω την εμπορική κίνηση στο Μαρούσι και ακούγαμε για το allou fan park που “αναβάθμιζε το Ρέντη”, αλλά ένα στοιχείο δεν ακούσαμε. Το allou fan park δεν αναβάθμισε το Ρέντη, αναβάθμισε τον ιδιοκτήτη..............

. Λένε λοιπόν οι “ιδεοληπτικοί” του Περιστερίου, ομόφωνα όλοι, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο:
... θα ακολουθήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κόμβο. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους, αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι Σεπόλια νέα υποβάθμιση θα φέρει η προσέλκυση κι άλλων εμπορευματικών χρήσεων, μαζικής κατανάλωση και ψυχαγωγίας προτείνουμε πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας”....
..... ξέρετε ΒΙΟΠΑ έχουν και αυτοί και το ίδιο παραμύθι πουλάνε αυτοί που θέλουν το garden academy, το ίδιο παραμύθι ότι αν γίνει αυτό θα αναβαθμιστείτε κι εσείς δε βλέπετε πως είναι το ΒΙΟΠΑ τώρα;

Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν, αποχέτευση, αθλητικοί χώροι κλπ (!) πολεοδομική ανάπλαση του βιομηχανικού πάρκου”....... αυτό που χρειαζόμαστε κι εμείς .... “χρήσεις συμβατές προς τα χαρακτηριστικά του ενάντια στα σχέδια κερδοσκοπικές επενδύσεις φούσκες που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο ανάγκες στη σταθερή εργασία. Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές”.

Δεν τα λένε ιδεοληπτικοί αυτά, τα λένε άνθρωποι που είναι στην αυτοδιοίκηση έχουνε τιμηθεί επανειλημμένα και με υψηλότατα ποσοστά πολύ υψηλότερα και από όλων εδώ μέσα, έχουν δώσει αγώνες, έχουν καταξιωθεί, 4 τετραετίες, το λένε όλοι οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας,.
Άραγε όλοι οι “πρωτοπόροι” εδώ μέσα μαζεύτηκαν; Και όλες οι γκρίζες δουλειές εδώ στη Μεταμόρφωση θα γίνονται; ...

Για την ένταξη στο σχέδιο του Λόγγου

Λοιπόν εμείς για την αναβάθμιση της περιοχής μιλήσαμε από το '14 κι αν είχε εγκλωβιστεί ο Λόγγος και δεν έχει μπει στο σχέδιο οφείλεται σε αυτά τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα θα είχε περάσει και θα είχε εγκριθεί η τροποποίηση του ΒΙΟΠΑ γιατί με τις κανονικές διαδικασίες που ακολουθούνται απορρίπτεται το σχέδιο το οποίο δίνετε, δεν μπορεί να εγκριθεί αυτό το σχέδιο.
Ο Λόγγος θα είχε μπει λοιπόν, θα είχε γίνει ενιαία πράξη εφαρμογής, και όχι οι σπασμένες δήθεν δεν έχουμε λεφτά από τη μια λέμε ότι έχουμε 10 εκατομμύρια και από την άλλη δεν έχουμε 500.000 για να κάνουμε ενιαία πράξη εφαρμογής. Οξύμωρο. Αυτό όμως το οξύμωρο δίνει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να κάνει πράξη εφαρμογής όπως την θέλει και όπως τον εξυπηρετεί σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Πάλι ο επιχειρηματίας ωφελημένος. Και αναρωτιέμαι πολλές φορές το γιατί. Και ο επιχειρηματίας καλά κάνει, είναι λογικό, ο καθένας όταν πολεοδομεί το δικό του χώρο θα τον πολεοδομήσει όπως τον συμφέρει και με τα σχέδια που έχει στο μυαλό του. Δεν τον νοιάζει τον άλλον αν η Μεταμόρφωση χρειάζεται δεύτερο γήπεδο, αν χρειάζεται πλατείες, αν χρειάζεται χώρους για σχολεία δε τον νοιάζει. Και καλά κάνει και δεν τον νοιάζει. Εδώ δε νοιάζει το Δήμο του θα νοιάζει αυτόν; Έχουμε μιλήσει λοιπόν για το τι πρέπει να γίνει για το Λόγγο από το '14 και σας καλέσαμε γι'αυτό. Η περιοχή θα καταστραφεί. 13 εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες στο mall του Αμαρουσίου, τον πρώτο χρόνο, ας πούμε τώρα ότι έχουν πέσει είναι 11 εκατομμύρια. Φαντάζεστε τι έχει να συμβεί στην ευρύτερη περιοχή του Λόγγου;

Μόνο ζημιές για τη Μεταμόρφωση

Εδώ στην Μποφίλια με το ΕΚΕΠ που ήταν το 1/10 αυτού που πάει να γίνει και πλακωνώντουσαν στις μπουνιές με τον κόσμο που παρκάριζε δεξιά και αριστερά. Θα πάμε να πάρουμε 120.000 ευρώ δημοτικά τέλη, grosso monto αυτό το νούμερο από αυτό το χώρο, για να συντηρούμε δρόμους που θα αποδέχονται 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Θα φωτίζουμε και θα μαζεύουμε σκουπίδια από τόσο κόσμο και μιλάμε για οφέλη; Όταν και τα 2/3 τα έχουμε παραχωρήσει στη Λυκόβρυση; Απ'αυτήν την ιστορία, η Μεταμόρφωση έχει μόνο ζημιές να σωρρεύσει. Μόνο ζημιές. Εμείς λοιπόν αυτό το πράγμα το λέμε στην κοινωνία, λέμε τι χρήσεις θα μπορούσαμε να δεχτούμε, τι να κάνουμε δεν μπορούν όλα να είναι στα κέφια των επιχειρηματιών. Ελάτε να κάνετε logistic αποθηκεύσεις μια χαρά είναι, θα σας καλοδεχτούμε, να σας στηρίξουμε, να πάρετε και κανέναν άνθρωπο, αν θα πάρετε τέλος πάντων. Θα πάρουν από τη Μεταμόρφωση τόσους όσους πήρε το praktiker το θυμάστε το praktiker; Χάσαμε το χώρο εκεί που θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί και βέβαια τα οφέλη της Μεταμόρφωσης ποια είναι; Τα ίδια θα είναι και από εκεί. Μιλάμε πάντα για οφέλη συλλογικά. Δε μιλάμε για ατομικά, ότι δύο μπορεί να βρεθούνε με κανένα μαγαζί στα καλά καθούμενα κλπ. Οι αυταπάτες που κυκλοφορούνε ότι θα ανοίξουνε μέσα στο Mall, να πάνε λέει προνομιακά οι επαγγελματίες της Μεταμόρφωσης, θα αστειεύεστε. Αλυσίδες πάνε μόνο των 20-30-50 καταστημάτων δεν υπάρχει τίποτε άλλο μέσα σε αυτά. Μα και αυτό είναι μια λογική εξέλιξη. Όμως αυτή η εξέλιξη λέει στην πόλη μας να πεθάνεις εμπορικά. Δεν υπάρχεις ως αγορά, θα σβήσεις ως αγορά. Και αυτά είναι μετρημένα, έχουν συμβεί παντού και είναι και λογικά. Εδώ γιατί να συμβεί κάτι άλλο. Ένα στοιχείο ακόμα, μιλάμε για αυτή την ιστορία τουλάχιστον 6 χρόνια, ένα στοιχείο διαφορετικό δεν έχουμε ακούσει.


Άρα λοιπόν, το ελαφρύτερο για το οποίο μπορώ να κατηγορήσω τη Δημοτική Αρχή είναι για ιδεοληψία και μεροληψία. Ιδεοληψία νεοφιλελεύθερη και ξέρετε είναι ελαφρύ αυτό που σας λέω. Γιατί μπορούνε να ειπωθούνε κι άλλα. Έτσι εξηγείται και ο εγκλωβισμός του κ.Δημάρχου γιατί θα πρέπει στην πόλη να τα εξηγήσει.....
Το '12 σας είχα καλέσει, σας είχα πει παρτε το πίσω για 4 μήνες 5 και πάμε να κάνουμε στην πόλη συζήτηση, να ακούσει ο κόσμος να μας πει τη γνώμη του. Να ακούσουνε και να δοκιμαστούν τα επιχειρήματά μας ανοιχτά στον κόσμο. Δεν το δεχτήκατε και ποτέ δεν κάνατε καμία συζήτηση του είδους. Τι κάνατε; Κάποιες κουβέντες εδώ πέρα και οι περισσότερες είναι εξωθεσμικές ήταν με αφορμή τον καθορισμό ορίων, όπου κόβαμε την τεθλασμένη για να πάει το μισό στη Λυκόβρυση. Ποτέ δεν έγινε μια δομημένη κουβέντα στην Κοινωνία. Γιατί άραγε; Τη φοβάστε; Αφού έχετε πολύ ισχυρά επιχειρήματα και οι ιδεοληπτικοί σε εισαγωγικά του τύπου του δικού μας είναι απομονωμένοι στην Κοινωνία. Πάμε στην Κοινωνία να μας κατατροπώσετε λοιπόν και να καταλάβει και οι Κοινωνία πιο είναι το συμφέρον της. Αλλά ούτε αυτό το έχετε αποτολμήσει να το κάνετε.

Πάμε μπροστά στην κοινωνία να αντιπαρατεθούμε

Κύριε Δήμαρχε είστε Δήμος, έχετε στα χέρια σας τα εργαλεία, εγώ λέω λοιπόν τώρα ιδού η Ρόδος και πάμε στο Συνεδριακό καλέστε σε 15 μέρες συγκέντρωση ως δήμος να κάτσουμε οι επικεφαλής να πάρουμε το μικρόφωνο να αναλύσουμε γιατί και πως. Πάμε είμαστε εδώ να το κάνουμε. Όχι στη συγκέντρωσή μας, είμαστε μια παράταξη, όχι στη συγκέντρωση τη δική σας είσαστε μια παράταξη στη συγκέντρωση ως δήμος και αυτή είναι μια διαδικασία κ. Δήμαρχε κι επειδή εδώ δεν παίζουμε στοιχήματα ποιος έβαλε το καλύτερο γκολ ή ποιος έκανε το καλύτερο ψαλίδι, εδώ μιλάμε για δομημένη συζήτηση, μιλάμε για τη ζωή της πόλης για τα επόμενα 50χρόνια μιλάμε για το εισόδημα εκατοντάδων οικογενειών. μιλάμε για το εισόδημα εκατοντάδων ιδιοκτητών των οποίων οι ιδιοκτησίες θα υποβαθμιστούν, να μην πούμε πιο βαριά λέξη, μιλάμε για πολύ σοβαρά πράγματα. Και αυτά δεν είναι για να παίζουμε στο στυλ "φώναξέ με να έρθω να τα πούμε και θα σου δείξω εγώ και θα σου κάνω εγώ". 

Η διαδικασία της διαβούλευσης για την μεγαλύτερη ίσως ιστορία που αφορά την πόλη μας έπρεπε να είναι πολύ διαφορετική. Τώρα εσείς έχετε ταχθεί. Είμαστε δεδομένοι, γιατί σε αυτό έχετε ταχθεί, είσαστε με την από εκεί μεριά. Ε, εμείς είμαστε με την από δω μεριά και δίνουμε τη μάχη μας. Ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να είναι δυσμενές, αλλά έχουμε επιχειρήματα και με αυτά τα επιχειρήματα πιστεύουμε ότι θα πάμε στην Κοινωνία χωρίς χαρακτηρισμούς, δηλαδή δεν θα ακούσετε από εμάς όλο αυτό εδώ το...δεν προλαβαίνω να τα σημειώνω κιόλας, το πλάγιο ή ευθύ υβρεολόγιο, θα πάμε με επιχειρήματα στην κοινωνία για να στηρίξουμε


Όμως εδώ μιλάμε για επιχειρήματα. Και όποιος νομίζει ότι τα επιχειρήματά του στέκουν ας πάμε να βγούμε στην Κοινωνία μπροστά στο κοινό να καλέσει ο Δήμαρχος που έχει μια θεσμική οντότητα να καλέσει να πάμε να τα συζητήσουμε μπροστά στην Κοινωνία να αντιπαρατεθούμε με στοιχεία και εκεί πέρα να τα πούμε αν έχουμε όφελος ή δεν έχουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο γίνεται να σημειώσουμε ότι θα είναι καταστροφικό πολλαπλά για την πόλη μας. Δηλαδή τι να πούμε, εδώ λέει θα αναβαθμιστούμε πολιτιστικά, εμπορικά. Δηλαδή πως αναβαθμίστηκε το Μαρούσι πολιτιστικά από την παρουσία του Mall ή η Νέα Ιωνία από το golden hall; Ποιος έχει αναβαθμιστεί και με ποιον τρόπο; Από που προκύπτει αυτό το πράγμα; Δεν προκύπτει τίποτα μετρήσιμο επειδή αυτοί οι οργανισμοί, όπως είναι οι Δήμοι, όπως είναι το κράτος, δεν μπορούν να λειτουργούν στο κουτουρού, "η μύτη η δική μου το μύρισε και το είπα". Πρέπει να λειτουργούν μετρημένα. Τίποτα, δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν έχετε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Ένα στοιχείο δεν έχετε φέρει. Τι έχουν φέρει οι αλλαγές. Τίποτα δεν έχετε φέρει. Και έχετε εσείς την υποχρέωση να το φέρετε όχι εμείς. Διότι εσείς έχετε την ευθύνη διότι έχετε την πλειοψηφία, έχετε την ευθύνη για το που θα πάει η πόλη γιατί είναι έτσι οι ψήφοι. Αν είχαμε απλή αναλογική θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αλλά τώρα έχετε την ευθύνη. Θα έπρεπε λοιπόν να έχετε μελέτες και αυτά που λέτε να συνοδεύονται από 3-4 μελέτες και να τις δώσετε σε όλους μας και όχι να κάνετε αυτό που κάνετε μονίμως σήμερα το μεσημέρι μας στέλνατε θέματα για σοβαρές υποθέσεις 3 παρά τέταρτο το μεσημέρι, αυτό που γίνεται πάντα. Αυτή είναι η ιστορία. Ευχαριστώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου