Επικοινωνία

symmaxiapolitonmetsis@gmail.com

τηλ: 6947891311

Δεληγιάννη 8 Μεταμόρφωση

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του απολογισμού δράσης της Συμμαχίας Πολιτών.

 Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρουσίαση του απολογισμού δράσης 2014-2016 της παράταξής μας.



  Πιστοί στις δεσμεύσεις μας για λογοδοσία και διαφάνεια παρουσιάσαμε στις 5 Νοεμβρίου τα πεπραγμένα της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση στο διάστημα από τις δημοτικές εκλογές ως σήμερα.

Το Πνευματικό κέντρο γέμισε από συμπολίτες μας, που ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν για τις δράσεις της δημοτικής παράταξης.

Τον απολογισμό παρουσίασε ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καραβάκος. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις πολιτών.


Η παρουσίαση του απολογισμού σε βίντεο: κάνετε κλικ  ΕΔΩ 
Ο διάλογος που ακολούθησε και οι τοποθετήσεις: κλικ  ΕΔΩ και ΕΔΩ

Η ομιλία του Βασίλη Καραβάκου ήταν η ακόλουθη:  
Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί προσκεκλημένοι
αγαπητοί συμπολίτες

Θέλω εκ μέρους όλων των ανθρώπων της Συμμαχίας πολιτών να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία εδώ.
Είναι σημαντική πράξη. Είναι επιβραβευτική της προσπάθειας που κάνουμε αυτά τα 2 χρόνια στο ΔΣ, 3 από τη δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση.

Όταν σταθήκαμε ενώπιόν σας πριν κάποιο χρονικό διάστημα, σας παρουσιάσαμε τη διακήρυξή μας, τις ιδέες μας, το πρόγραμμά μας. Πιο σημαντικό από όλα, παρουσιάσαμε τις αρχές μας, πάνω στις οποίες χτίζονται τα υπόλοιπα.
Σας μιλήσαμε για δημοκρατία, για διαφάνεια, για συμμετοχή, για λογοδοσία.

Τιμήσαμε αυτές τις δεσμεύσεις μας μέχρι σήμερα, με την τακτική επικοινωνία μαζί σας. Με εκδηλώσεις, με συζητήσεις, με δράσεις, με ενημερωτικά έντυπα, με τακτικές ανοιχτές συνελεύσεις απολογισμού και προγραμματισμού, με όλους δηλαδή τους πρόσφορους τρόπους που είχαμε στη διάθεσή μας, που είχαμε τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε.

Σήμερα στεκόμαστε ενώπιόν σας, στο μέσον της δημοτικής περιόδου, 2,5 χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές, 2,5 πριν τις επόμενες, για να παρουσιάσουμε τη δράση μας.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση από το ξεκίνημα της παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο άσκησε τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με την εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους της. Βρεθήκαμε εκεί για να προβάλουμε τις θέσεις μας, να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις για την πόλη, να ωθήσουμε σε δημιουργικές λύσεις.

Όπως ομολογούν φίλοι και αντίπαλοι αυτό το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα διαφορετικό δημοτικό συμβούλιο από όλα τα άλλα του παρελθόντος. Η παρουσία μας είναι καταλυτική.

Τι διαπιστώσαμε:

  • Διαπιστώσαμε ένα δημοτικό συμβούλιο και μια δημοτική αρχή να λειτουργεί στα όρια αλλά και εκτός της νομιμότητας και της λογικής.
  • Ένα δημοτικό συμβούλιο με ελάχιστο σεβασμό στο ρόλο του και στους κανόνες λειτουργίας του, κάτι σαν τσιφλίκι του κ. Δημάρχου. Τον κ. Καρπέτα να παραβιάζει κάθε κανονισμό και να αποπροσανατολίζει το σώμα μιλώντας 20-30-40 λεπτά (5 προβλέπει ο κανονισμός), ένα προεδρείο σε ρόλο μαριονέτας του δημάρχου.
  • Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης να σηκώνουν τα χέρια και να ψηφίζουν δαπάνες χιλιάδων, δεκάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς αίσθηση του τι κάνουν και στο έδαφος ποιας λογικής και νομιμότητας ψηφίζουν.
  • Βρήκαμε ουσιαστική ανυπαρξία κάθε τεκμηρίωσης για όσα το ΔΣ αποφασίζει, εισηγήσεις που δε λένε τίποτα, ή ενίοτε λένε και ψέμματα, ανακρίβειες, μισές αλήθειες, πάνω στις οποίες διακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ακόμα και εκατομμύρια.
  • Διαπιστώσαμε τελικά ότι η εξωθεσμική λειτουργία του ΔΣ είναι παροιμιώδης και είναι αντίστοιχη με την οικτρή κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος της Μεταμόρφωσης.


Όπως ήταν φυσικό, μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, αναδείξαμε τις αρνητικές πτυχές της δημοτικής αρχής, με τρόπο αναλυτικό, διεξοδικό και τεκμηριωμένο. Αναδείξαμε συγκεκριμένα:

  • Τα αδικαιολόγητα υψηλά δημοτικά τέλη που παρανόμως ο Δήμος εισπράττει (πρέπει να γίνει μεσοσταθμική μείωση 40%). Εισπράττει 7.000.000 ετησίως και δαπανά 4.000.000 για το σκοπό της είσπραξης. 3.000.000 ευρώ διακινούνται με τρόπο μη σύννομο, νεφελώδη.
  • τα αδικαιολόγητα υψηλά ενοίκια που καταβάλλει ο Δήμος (9,3 ευρώ/τμ για το Δημαρχείο αυτήν τη στιγμή), περίπου 80.000 ετησίως – 45.000 περίπου για ένα αμαξοστάσιο 4 στρεμμάτων την ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου πληρώνει 40.000 για 7,5 στρέμματα, δηλαδή τα μισά.
  • τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που χάσαμε λόγω της αδυναμίας της δημοτικής αρχής να διεκπεραιώσει έγκαιρα ευρωπαϊκά προγράμματα (400.000 από τον παιδικό στην Καναπίτσα – 400.000 από το έργο των πλακοστρώσεων), 200.000 για δυο γήπεδα 5χ5 που έδινε η ΓΓΑ σε Δήμους που έκαναν αίτηση και φυσικά ο δικός μας δεν πρόλαβε
  • τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (περίπου 300.000 ετησίως) που πληρώνουμε για να απορρίπτονται στη χωματερή ποσότητες απορριμμάτων ( 3.000 τόνοι ετησίως) που δεν δικαιολογούνται.
  • την υπόθεση της τροποποίησης των χρήσεων γης στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Η δράση μας εξαρχής είχε ως στόχο τις ευρύτερες συναινέσεις με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη βάση των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων, φέρνοντας απτά αποτελέσματα, προς όφελος της πόλης μας.
Συγκεκριμένα:

  • Επιβάλλαμε την άμεση έναρξη δημιουργίας 2ου Λυκείου στο οικόπεδο του ΟΣΚ (Τατοΐου & Βενιζέλου). Αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος, την ενδεχόμενη δυσαρέσκεια κάποιων φίλων μας, λύσαμε το γόρδιο δεσμό του 2ου Λυκείου, προτείνοντας την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανέγερσης σχολικού κτιρίου στο οικόπεδο του ΟΣΚ στην Τατοΐου. Σε συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με την πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων, κάναμε αυτό έπρεπε: Απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο, θέσαμε το ζήτημα, πήραμε τη λύση. Αυτή τη στιγμή το 2ο λύκειο είναι στο φάση της μελέτης και ως τον Απρίλη αναμένεται η έναρξη της κατασκευής και όλο αυτό παρά την αντίθεση της δημοτικής αρχής(καταψήφισε στο ΔΣ, υπονόμευσε στη συνάντηση της Ένωσης Γονέων, δε συμμετείχε στην παράσταση στο υπουργείο, του κλείσαμε εμείς το ραντεβού στην ΚΤΥΠ όπου του ανακοινώθηκε η έναρξη κατασκευής στο οικόπεδο του ΟΣΚ).
  • Υποχρεώσαμε τη δημοτική αρχή σε μείωση των ενοικίων που καταβάλλει ο Δήμος κατά 20%. Όφελος για την πόλη 55.000 ετησίως. Η πρότασή μας ήταν για μείωση 70%.
  • Αποτρέψαμε ( την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) την απευθείας αγορά οικοπέδου έναντι τιμήματος 1.930.000 ευρώ ( με αντικειμενική 255.000 ευρώ). Η δημοτική αρχή, υπό το βάρος της κατακραυγής της κοινωνίας – στην πληροφόρηση της οποίας συμβάλλαμε τα μέγιστα διανέμοντας 8500 φυλλάδια - έκανε όπισθεν ολοταχώς και προσπαθεί με τη μέθοδο της δημοπρασίας αυτή τη φορά, να αγοράσει το ίδιο οικόπεδο, στην ίδια – αδιανόητη - τιμή. Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική για το Δήμο και την πόλη. Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε και επίσημα η πρόθεση της δημοτικής αρχής Καρπέτα για αγορά 35-40 στρεμμάτων για νεκροταφείο. Η διαδικασία του τετελεσμένου γεγονότος (χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς, χωρίς καμία συνεννόηση με άλλους Δήμους ειδικά στην υπόθεση του νεκροταφείου) προχωρά σε επιλογές που θα δεσμεύσουν οικονομικά το Δήμο για πάρα πολλά χρόνια. Κλείνουν την πόρτα σε άλλες επιλογές όπως πχ διαδημοτικό κοιμητήριο με κόστη υποπολλαπλάσια από αυτά που σχεδιάζει η δημοτική αρχή να δαπανήσει.

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση έχει στον πυρήνα της την αρχή της ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Από εκεί – από τους πολίτες - αντλούμε τη δύναμή μας, εκεί – στη συμμετοχή – πιστεύουμε οτι βρίσκεται η λύση. Το δημοτικό συμβούλιο για εμάς είναι ένα βήμα προβολής των θέσεών μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι η κοινωνία, οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Γι αυτό από την ίδρυσή μας ήταν ξεκάθαρο πως όποιο και αν ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα η Συμμαχία Πολιτών θα εργαζόταν για να φτάσει η πληροφορία σε όλους τους κατοίκους της πόλης, για να ζητήσει τη συμμετοχή όλων στα κοινά. Γι αυτό:

  • Από την επόμενη μέρα των εκλογών τα γραφεία μας παραμένουν ανοιχτά, όπως και την προεκλογική περίοδο. Είναι ανοιχτά για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.
  • Ενημερώνουμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους τους κατοίκους της πόλης μας για το τι συμβαίνει εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο τυπώσαμε δυο φυλλάδια (αρχές 2015 και καλοκαίρι 2016), τα οποία διανεμήθηκαν σε 10.000 αντίτυπα το καθένα, σε όλη την πόλη. Ήδη κρατάτε στα χέρια σας την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας μας (14.0000 φύλλα) που θα διανεμηθεί σε όλες τις γειτονιές της Μεταμόρφωσης.
  • Πραγματοποιήσαμε συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε γειτονιές της πόλης μας (4 ως σήμερα)
  • Είμαστε παρόντες σε όλες τις δράσεις φροντίδας και υπεράσπισης του δημόσιου χώρου (δράσεις του Δήμου, ημέρα περιβάλλοντος κα).
  • Ειδικά θέλω να αναφερθώ στις δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσουμε από την επόμενη μέρα των εκλογών. Με αφετηρία τη συλλογή φαρμάκων για τη Γάζα, αναπτύξαμε ένα πρωτόγνωρο για την πόλη μας και όχι μόνο, κίνημα αλληλεγγύης: Σε πρόσφυγες, σε φυλακισμένους, σε ιδρύματα, σε συμπολίτες μας στη Μεταμόρφωση. Γενικά σε ανθρώπους που χρειάζονται τη συμπαράστασή μας. Περισσότερες από 20 ήταν οι αποστολές ειδών σε πρόσφυγες (Πειραιάς, Λαύριο, Λέσβος) και σε φυλακές (Ελεώνας, Αυλώνας). Προσφέραμε επανειλλημένα φάρμακα σε κοινωνικά ιατρεία (Ελληνικού και Νέας Φιλαδέλφειας, που καλύπτει και την περιοχή μας). Η προσφορά των ανθρώπων της Συμμαχίας Πολιτών αλλά και πολλών άλλων συμπολιτών μας ήταν τόσο γενναιόδωρη που μας επέτρεψε να συνεχίζουμε αδιάλειπτα τη δράση μας εδώ και 2,5 χρόνια. Τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.
  • Στο πλαίσιο αυτό – της αλληλεγγύης – οι άνθρωποι της Συμμαχίας Πολιτών συμμετέχουν αδιάλειπτα στις δράσεις για την αποτροπή των πλειστηριασμών τις Τετάρτες στο Ειρηνοδικείο της Νέας Ιωνίας. Η προστασία των κοινωνικών αγαθών – τέτοια είναι η κατοικία, το ρεύμα, το νερό, η παιδεία η υγεία – είναι ιδρυτική δέσμευσή μας.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ


Στη Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση πιστεύουμε στην ενότητα των δυνάμεων ενός τόπου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Με αυτήν τη λογική συνυπογράψαμε και υποστηρίξαμε θέσεις, προτάσεις και δράσεις με μέρος ή και το σύνολο της αντιπολίτευσης σε μια σειρά θεμάτων όπως:

  • το 2ο λύκειο
  • τα δημοτικά τέλη
  • την απευθείας αγορά οικοπέδου
  • τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου
  • τη χρήση των δημοτικών χώρων

Η Συμμαχία Πολιτών αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως μια σημαντική συνιστώσα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Η διαμόρφωση θέσεων για θέματα της Αυτοδιοίκησης αλλά και ευρύτερα δε μας αφήνει αδιάφορους. Έχοντας αυτήν τη λογική Οργανώσαμε τη μοναδική μέχρι στιγμής, ημερίδα για τη διαχείριση των αποριμμάτων το Μάιο του 2015, εδώ στο χώρο αυτό, με παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρου, δημοτικών παρατάξεων και πολιτών. Το ζήτημα της διαχείρισης των αποριμμάτων είναι πρώτης γραμμής- οικονομικά και περιβαλλοντικά – και ως τέτοιο το αντιμετωπίσαμε.
Για την καλύτερη πληροφόρηση και γνώση του τι λύσεις υπάρχουν στη διαχείριση των αποριμμάτων επισκεφθήκαμε τη Λακωνική Βιοενεργειακή, την εταιρία λαϊκής βάσης που κάνει την ανακύκλωση στο Δήμο της Σπάρτης (τον Απρίλιο του 2015) και συμμετείχαμε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη (Ιανουάριος του 2016).

Το ίδιο διάστημα τα γραφεία της Συμμαχίας ήταν χώρος εκδηλώσεων και συζητήσεων. Διοργανώσαμε εκεί συζητήσεις:
  • για την Παιδεία και τα προβλήματά της
  • για την TTIP, την διατλαντική συμφωνία εμπορίου και υπηρεσιών
  • για την ιδιωτικοποίηση του νερού
  • την παρουσίαση του βιβλίου “Λαμόγια στο χακί” με την ευκαιρία της επετείου του Πολυτεχνείου.


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Αυτά που μόλις σας παρουσίασα είναι το βασικό κομμάτι της δράσης που έχει αναπτύξει η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση, από την είσοδό της στο δημοτικό συμβούλιο. Ο βασικός λόγος που έγιναν είναι η συμμετοχή των ανθρώπων της Συμμαχίας, αλλά και η συμμετοχή της κοινωνίας. Με τη στήριξή της θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Η συλλογικότητα, η συμμετοχή των πολιτών είναι για μας το κλειδί της επιτυχίας. Η αδιαφορία, η ιδιώτευση, η απογοήτευση είναι εργαλεία στα χέρια όσων θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους της κοινωνίας για ίδιον όφελος.

Σήμερα, θέτουμε ενώπιόν σας τον απολογισμό μας. Θέλουμε τις κρίσεις σας, τις παρατηρήσεις σας, την άποψή σας. Μετράει για εμάς, μας κάνει πιο δυνατούς, βοηθά στο θετικό για την πόλη μας αποτέλεσμα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή σας παρουσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου