Επικοινωνία

symmaxiapolitonmetsis@gmail.com

τηλ: 6947891311

Δεληγιάννη 8 Μεταμόρφωση

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Μια πρωτόγνωρη εκδήλωση!

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο ξεκίνησε τον αγώνα της για τις δημοτικές εκλογές η Συμμαχία Πολιτών, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου.


  Το θέμα ήταν η παρουσίαση του προγράμματός της για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Η εκδήλωση απέσπασε τα ευμενή σχόλια των παρευρισκομένων, αφού επρόκειτο για μια διαφορετική από τα συνηθισμένα εκδήλωση. Την ιδιαιτερότητά της τόνιζε η παρουσίαση του προγράμματος από ειδικούς στο θέμα επιστήμονες και η συγκεκριμένη κοστολόγησή του. Ήταν μια εκδήλωση ουσίας, με συγκεκριμένα στοιχεία, άμεσα υλοποιήσιμα

 Την παρουσίαση άνοιξε με ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Καραβάκος.

Η ομιλία του επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών ήταν η ακόλουθη:


“Κυρίες και κύριοι,
φίλες και φίλοι καλησπέρα σας

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Η εκκίνηση των συγκεντρώσεών μας από αυτό ακριβώς το πεδίο είναι σημειολογική: Θέλουμε με αυτό να δείξουμε τη σημασία που έχει για τη Συμμαχία Πολιτών η κοινωνική πολιτική. Είναι για εμάς η απόλυτη προτεραιότητα.

Το καθορίζει αυτό η κατάσταση στη χώρα μας αλλά και στη Μεταμόρφωση.
Εκατομμύρια άνθρωποι φτωχοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.... στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με κάποιους..... στο πλαίσιο ενός ανελέητου ταξικού πολέμου σύμφωνα με άλλους.






Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο:
  • 60% των νέων παιδιών είναι άνεργοι
  • 400.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα μεροκάματο
  • οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1500000 ανθρώπους.
  • Η υγεία διαλύεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τραγικές συνέπειες στον πληθυσμό
  • Η κοινωνία αποσαθρώνεται, οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί διαλύονται ως συνέπεια της κρίσης.
  • Χιλιάδες συμπολίτες μας σήμερα υποφέρουν.
  • Νέα παιδιά, με πτυχία ακριβοπληρωμένα από τις οικογένειές τους αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία, με όσα χρήματα.
  • Δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι χθες νοικοκυραίοι, άνθρωποι δημιουργικοί, καταστρέφονται και βουλιάζουν στα χρέη και στην ανέχεια, εξαιτίας της υπερφορολόγησης, εξαιτίας της καταστροφής της αγοράς.
  • Μισθωτοί με προϋπηρεσία δεκαετιών, με δεξιότητες και εμπειρίες πετάγονται στον εργασιακό Καιάδα, περνάνε στην ανεργία, χωρίς προοπτικές επανόδου στην αγορά εργασίας.
  • Σε πολλά από αυτά τα σπίτια λείπουν πλέον τα βασικά. Λείπει το φαγητό, κόβεται το ρεύμα, δεν υπάρχει η στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  •  
Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη. Υπάρχει στη χώρα από το 2010.
Δυστυχώς στην πόλη μας η κοινωνική πολιτική, η προσπάθεια δηλαδή να κρατήσουμε ζωντανή την κοινωνία, να παλέψουμε ώστε καμιά οικογένεια να μην στερηθεί τα στοιχειώδη ήταν συμπληρωματική πολιτική για τη δημοτική αρχή.
Περισσότερο έδειχνε ότι έβγαζε την υποχρέωση να κάνει κάτι, παρά νοιαζόταν ουσιαστικά να γίνει έργο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας λειτούργησε μόλις πριν 4 μήνες, όταν στη Ν. Χαλκηδόνα λειτουργεί από το 2008, στο Ηράκλειο από το 2009, στη Ν. Ιωνία από το 2011, στην πιο εύπορη από εμάς Πεύκη από το 2012.

Και ενώ η δημοτική αρχή του κ. Καρπέτα αδιαφόρησε όλα αυτά τα χρόνια, έχει και την αφέλεια να κάνει εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μόλις 3 μήνες προ των δημοτικών εκλογών! Δεν φτάνει που ήταν ανύπαρκτοι, λαϊκίζουν με το χειρότερο τρόπο, κάνοντας επικοινωνιακά παιχνίδια με τη φτώχεια. Νομίζουν ακόμα ότι ζουν στη δεκαετία του 2000, όπου έταζαν διάφορα σε διάφορους για να πάρουν την ψήφο τους. Πιστεύουν ότι εγκαινιάζοντας ένα κοινωνικό παντοπωλείο το 2014 θα κάνουν τους κοινωνικά ευαίσθητους και απαιτούν από την κοινωνία να τους πιστέψει!
Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό!
Η Μεταμόρφωση πρέπει να γίνει μια πόλη αλληλεγγύης, πόλη αλληλοβοήθειας, πόλη όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν κάπου να ακουμπήσουν στις δύσκολες ώρες τους.

Δυνατότητες υπάρχουν.

Παρά το ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στη μέγγενη του κεντρικού κράτους, αν αλλάξουν οι προτεραιότητες στο Δήμο μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Αρκεί να εμπιστευθούμε τον κόσμο. Αρκεί να θυμηθούμε τις παραδόσεις μας ως λαός και ως κοινωνία. Να κάνουμε την αλληλεγγύη υπόθεση όλων μας, της κοινωνίας και όχι μόνο υπόθεση των δομών, των εργαζομένων σε αυτές, των κρατικών μηχανισμών.
Οι  λέξεις κλειδιά για την αλλαγή είναι ο εθελοντισμός, η προσφορά, η αλληλεγγύη.
Οι κρατικές και δημοτικές δομές αποδυναμώνονται ακριβώς τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε περισσότερο. Οι τρόποι για να τις στηρίξουμε είναι τρεις:
  1. Άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι να κάνουμε την υπόθεση της αλληλεγγύης υπόθεση όλης της πόλης, όλων των κατοίκων της. Στη Μεταμόρφωση έχει δημιουργηθεί μια σχετική παράδοση τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει ζωντανή η κουλτούρα της συλλογικότητας από τις πολύ δύσκολες ακόμα εποχές.  Το δίκτυο αλληλεγγύης που δημιούργησαν οι σύλλογοι της πόλης μας, μας δείχνει το δρόμο. Η Νέα δημοτική αρχή πρέπει με το “καλημέρα” να συμβάλλει στη δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος εθελοντισμού, που θα συνεπάρει την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, θα υλοποιήσει με τρόπο αποτελεσματικό την ιδέα της κοινωνικής προσφοράς. Θυμόμαστε πολύ καλά ότι σε παλαιότερες εποχές, όπου δεν υπήρχαν ούτε δομές ούτε χρήματα, η ίδια η κοινωνία προσέτρεχε όσους είχαν πρόβλημα. Προσέφερε ο καθένας από το υστέρημά του, από το χρόνο του, από την εργασία του, ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης κοινωνική συνοχή. Σήμερα αυτό επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω της αυξημένης ανάγκης της κοινωνίας. Η Μεταμόρφωση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους Δήμους, αντιθέτως έχει να επιδείξει πλούσια κοινωνική δράση χωρίς καμία κρατική και δημοτική αρωγή. Θυμηθείτε μόνο ότι οι σύλλογοι δημιούργησαν ένα παραγωγικό δίκτυο αλληλεγγύης με ολοσχερή απουσία της δημοτικής αρχής, όταν στους γύρω Δήμους οι αντίστοιχες κινήσεις έχουν την ολόπλευρη στήριξη των δημοτικών αρχών (Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Λυκόβρυση – Πεύκη). Με την παρουσία ενός μεγάλου κινήματος εθελοντισμού δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!
  2. Με την αλλαγή του προσανατολισμού του δημοτικού προϋπολογισμού.  Την εποχή της πείνας, την εποχή που παιδιά πάνε στο σχολείο χωρίς πρωινό δεν είναι δυνατόν να αποτελούν προτεραιότητα τα μπετά και οι κατασκευές. Προέχουν οι άνθρωποι και οι πρωταρχικές τους ανάγκες. Τα έργα μπορούν να περιμένουν και να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία της πόλης και σε αυτά των οποίων η χρηματοδότηση είναι “εξωτερική” (Περιφέρεια, Ευρωπαϊκοί πόροι) και συγκεκριμένη.
  3. Με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΣΠΑ), στο μέτρο που η αξιοποίησή τους δημιουργεί προϋποθέσεις διατήρησης των δομών και δεν οδηγεί σε μεταγενέστερο χρόνο σε οικονομικά αδιέξοδα.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
όπως ίσως αντιλαμβανόμαστε στην προσπάθεια για στήριξη της κοινωνίας υπάρχουν δυνατότητες. Αρκεί να αλλάξει ο προσανατολισμός και να υπάρχει η εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω το λόγο στους επιστήμονες – συνεργάτες της παράταξής μας, για να μας παρουσιάσουν συγκεκριμένα τις δομές που προτείνουμε:

ΜΕΡΟΣ ΄Β

Όπως είδαμε στην εξαιρετική παρουσίαση των επιστημονικών συντονιστών της παράταξής μας, υπάρχουν συγκεκριμένες, και απολύτως ρεαλιστικές ιδέες. Η λειτουργία τους είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προσανατολισμού. Ως σήμερα δεν έχουν γίνει κάποια από αυτά, ενώ κάποια λειτουργούν προσχηματικά, παρότι υπάρχει τεράστια κοινωνική ανάγκη.

Η βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι ο προσανατολισμός της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά και η συνολικότερη φιλοσοφία που διέπει το Δήμο Μεταμόρφωσης εδώ και δεκαετίες. Με δημοτικές αρχές που δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών, που λειτουργούν στο δικό τους μικρόκοσμο, αυτόν της εξουσίας και της τρέχουσας διαχείρισης.

Δημοτικές αρχές  που δεν έχουν ούτε τις δυνατότητες, ούτε τα εργαλεία, ούτε τη θέληση να αντιληφθούν που πάνε τα πράγματα στην πόλη μας, ποιες είναι κάθε φορά οι προτεραιότητες. Αρκούνται στη διαχείριση που καθορίζει το κεντρικό κράτος, όσο επιτρέπει το κεντρικό κράτος, σε αγαστή συνεργασία με το κεντρικό κράτος. Δεν βγαίνουν ποτέ εκτός πλαισίου που τους έχουν προκαθορίσει, είναι “αγοραφοβικές”, δηλαδή φοβούνται τους πολίτες, απεχθάνονται τις συλλογικότητες, τους ενοχλεί η συμμετοχή.

Το πρόγραμμα που σήμερα σας παρουσιάζουμε είναι ένα πλαίσιο δράσης, Είναι μια πρώτη πρόταση για το προς τα που και πως πρέπει να κινηθεί η Μεταμόρφωση τα επόμενα χρόνια. Είναι μια πρόταση που φιλοδοξεί να δώσει την πρωτοβουλία στους πολίτες, να αποδείξει το πόσο “μετράμε” ως κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Έχει στόχο να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που χρειάζονται την αρωγή του. Να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε λήπτη των υπηρεσιών του τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να είναι χρήσιμος στους συνανθρώπους του. Να μπορέσει να προσφέρει, εφόσον επιθυμεί και μπορεί, τις υπηρεσίες του, τη γνώση του, τις δεξιότητές του σε όσους προσφέρουν αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.   
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη Μεταμόρφωση δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ιδανικό, απαλλαγμένο από φτώχεια, από πείνα και ανεργία. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι ζούμε σε έναν άλλο κόσμο από αυτόν που ζει όλη η χώρα. Ξέρουμε καλά πως η αντίστροφη πορεία θα ξεκινήσει όταν ως χώρα απαλλαγούμε από τα μνημόνια, από όσους τα υπηρετούν και τις πολιτικές τους.

Ξέρουμε όμως πως μπορούμε να παρέμβουμε ουσιαστικά στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Μπορούμε να σταθούμε όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον. Το πρόβλημα του διπλανού να είναι και δικό μας, ώστε έτσι να μοιράζεται και να μετριάζεται. Μπορούμε να δείξουμε σε όλους ότι κανένας δεν είναι μόνος του στην κρίση. Ο Δήμος της Μεταμόρφωσης πρέπει να ηγηθεί σε αυτήν την προσπάθεια.

Πριν λίγο σας παρουσιάσαμε τις ιδέες μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, της αλληλεγγύης

Το μόνο που είναι αδιαπραγμάτευτο σε αυτά που συζητάμε σήμερα είναι η απόλυτη προτεραιότητα που έχουν στο πρόγραμμά μας. Όλα τα άλλα συζητιούνται.  Επειδή δεν είμαστε δογματικοί, ούτε έχουμε την “απόλυτη αλήθεια”, είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες, αντιρρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις. Είμαστε πεπεισμένοι πως όταν εργάζονται πάνω σε ένα θέμα 50 μυαλά, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από τα 5 μυαλά. Επιζητούμε από όλους σας τη συμμετοχή στη συζήτηση που ξεκινάμε στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, επιζητούμε τις προτάσεις σας, τις ιδέες σας.
Η Μεταμόρφωση για να αλλάξει μας χρειάζεται όλους, από όπου μπορεί ο καθένας να συμμετέχει!
Η Συμμαχία Πολιτών σας χρειάζεται όλους! Και τώρα, στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, αλλά και στη συνέχεια, στην διοίκηση του Δήμου, όπου πιστεύουμε ότι η λαϊκή επιλογή θα μας αναδείξει!
Για να δημιουργήσουμε μια Μεταμόρφωση αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου