Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη του Βασίλη Καραβάκου στο Κανάλι 1 90,4 FM και το Νίκο Σηφάκη.




Στο δημοσιογράφο Νίκο Σηφάκη, στο πλαίσιο της εκπομπής “Αντίσταση κατά της Αρχής” μίλησε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Βασίλης Καραβάκος την Πέμπτη 21 Μαρτίου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σχέδιο της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:   ( Ακούστε την ΕΔΩ) 

Νίκος Σηφάκης: 16 λεπτά μετά τις δώδεκα κι έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην εκπομπή μας τον κύριο Βασίλη Καραβάκο. Είναι υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών, δημοσιογράφος, συνάδελφος, που έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενούμε για να αποσπάσουμε τις δικές του θέσεις γύρω από αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στον Δήμο Μεταμόρφωσης, επειδή ο ίδιος ασχολείται πάρα πολύ με τα κοινά αυτού του Δήμου, είναι μια ευκαιρία να τα πούμε. Κύριε Καραβάκο καλό μεσημέρι.
Βασίλης Καραβάκος: Καλό μεσημέρι. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Νίκος Σηφάκης: Καταρχήν να πούμε ότι ο «Κλεισθένης» είναι η νέα πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο νέος Νόμος, ο «Κλεισθένης», εκείνος που αντικατέστησε το υπάρχον σύστημα, που σημαίνει πως – δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς – πολλοί είπαν ότι βιάστηκε ίσως η κυβέρνηση να φέρει τον «Κλεισθένη», με την έννοια ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ζυμώσεις αυτή την τετραετία και να ψηφιστεί στις επόμενες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, προκειμένου όλοι να έχουν πάρει μια καλή ιδέα και γνώση γύρω από αυτό. Συμφωνείτε;

Βασίλης Καραβάκος: Θα έλεγα ότι γίνεται αυτή η κριτική όταν η προσέγγιση προς τον «Κλεισθένη» αφορά το εκλογικό σύστημα, διότι επί της ουσίας λίγα έχουν ακουστεί, όλα έχουν επικεντρωθεί στο εκλογικό σύστημα. Είναι πράγματι σοβαρό γιατί αφορά την κυβερνησιμότητα των Δήμων στη συνέχεια, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Ο «Κλεισθένης» καταρχάς είναι ένας Νόμος ο οποίος παρεμβαίνει σε σημεία του «Καλλικράτη», δεν είναι ριζική ανατροπή του «Καλλικράτη». Δηλαδή η φιλοσοφία, ο πυρήνας του «Καλλικράτη» παραμένει ίδιος, δεν αλλάζει. Ο «Κλεισθένης» έρχεται και κάνει κάποιες παρεμβάσεις. Μία από αυτές φυσικά είναι και στο εκλογικό σύστημα. Η άποψη που είχαμε εμείς είναι ότι η απλή αναλογική πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά και εφαρμόζεται μερικά, δηλαδή εφαρμόζεται στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Ο Δήμαρχος εκλέγεται με το παλιό σύστημα, με λαϊκή ψήφο στον δεύτερο γύρο κι έχουμε έτσι το οξύμωρο σήμερα, να έχεις έναν ο οποίος έχει εκλεγεί με 55%-60% κι όχι επειδή είναι όμορφος, εκλέγεται επειδή έχει θέσεις και αυτές τις θέσεις δεν έχει μετά αυτή την απαραίτητη σύνθεση το Δημοτικό Συμβούλιο για να τις υλοποιήσει.

Νίκος Σηφάκης: Από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αυτός είναι κι ένας λόγος να γίνουν περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα που συχνά παρατηρούνται και ενδεχομένως με αυτόν τον τρόπο να δημιουργούνται περισσότερες συνθέσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να λειτουργεί καλύτερα. Είναι αληθές αυτό;

Βασίλης Καραβάκος: Θα μπορούσε πράγματι να είναι κι ενδεχομένως μπορεί να λειτουργήσει κι έτσι, όμως για να γίνει ολοκληρωμένα η δουλειά, η πρόταση η δική μας ήταν εκλογή ενός γύρου κι εκλογή του Δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή εκλέγουμε τους 27 στη Μεταμόρφωση και οι 27 πλειοψηφικά αποφασίζουν ποιος θα είναι ο Δήμαρχος. Αυτό δεσμεύει τον δημοτικό σύμβουλο που ψηφίζει τον τάδε για Δήμαρχο, τον δεσμεύει στη στήριξή του. Σήμερα όμως δεν δεσμεύεται κι έτσι, ως αποτέλεσμα μιας εκλογής που είναι άμεση κιόλας, δεν έχει «εργαλεία» (σ.σ. ο Δήμαρχος) ή μια πολιτική δέσμευση για να γίνει αυτή η εκλογή πράξη σε προγραμματικό επίπεδο. Σήμερα πρέπει να ξαναμπεί σε μια κουβέντα «ξανά μανά» εξαρχής. Αυτό είναι ένα αδύνατο σημείο.

Νίκος Σηφάκης: Πόσοι εκλέγονται στη Μεταμόρφωση κύριε Καραβάκο;

Βασίλης Καραβάκος: Εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Αν θέσω εγώ την υποψηφιότητά μου, ζητώ 14. Οι 14 που θα με ψηφίσουν, αυτονόητα δεσμεύονται να στηρίξουν και την πολιτική που προτείνω. Γιατί με ψηφίζουν στη βάση μιας συμφωνημένης πολιτικής. Θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό και να πάμε αργότερα καλύτερα, να είναι τα πράγματα πιο λειτουργικά. Η Αυτοδιοίκηση έχει κι ένα σημείο, το οποίο την διαφοροποιεί σε σχέση με τη Βουλή. Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ποσοστό 80%, είναι ένα όργανο το οποίο κάνει διοικητικές πράξεις. Γιατί καμιά φορά μπερδευόμαστε. Η Βουλή νομοθετεί. Εδώ, αν μια διοικητική πράξη δεν μπορεί να περάσει, μπλοκάρεται η διαδικασία λειτουργίας του Δήμου. Αυτό είναι επίσης ένα σημείο το οποίο έπρεπε να προσεχθεί. Η ουσία είναι πως θα δούμε τώρα μία λειτουργία στην πράξη, οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και με βάση αυτά να πορευτούμε.

Νίκος Σηφάκης: Αυτό είναι βέβαιο. Τώρα σε ότι αφορά τον δικό σας συνδυασμό, συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν «ψηθεί» στη ζωή που λέμε; Συμμετέχουν και νέοι άνθρωποι, συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μία πολιτική θέση – όχι κομματική, πολιτική θέση – αλλά με βάση ένα ζήτημα, ότι ασπάζονται κοινές θέσεις; Είναι έτσι στον συνδυασμό τον δικό σας ή υπάρχει κάτι διαφορετικό;

Βασίλης Καραβάκος: Όχι, όχι, αυτό είναι βασικό σε πολύ μεγάλο βαθμό να υπάρχει. Ένας συνδυασμός, αν δεν έχει κοινές θέσεις, σημαίνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό, μας ενδιαφέρει η εφαρμογή θέσεων. Άρα συμφωνήσαμε στις θέσεις. Οι άνθρωποι που είναι στην παράταξη έχουν διαφορετικές προελεύσεις φυσικά, δεν είμαστε κομματική παράταξη υπό την έννοια ότι πήρε ένας κομματικός φορέας απόφαση ότι δημιουργεί εμάς και μας εποπτεύει, εμείς αυτό μετά βδελυγμίας το απορρίψαμε, το 2013 κιόλας, όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε την κίνηση. Ωστόσο, είμαστε μια πολιτική δημοτική κίνηση, η οποία έχει θέσεις που είναι πολιτικές. Έχουμε άποψή σχετικά με το γιατί είμαστε υπέρ της δημόσιας διαχείρισης, του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, υπέρ της δημόσιας διαχείρισης της αποκομιδής των απορριμμάτων και της συνολικής τους διαχείρισης και το στηρίζουμε με στοιχεία. Συμφωνούμε λοιπόν όλοι σε αυτές τις θέσεις, η προέλευση των ανθρώπων δεν μας νοιάζει, αρκεί να μην είναι μισάνθρωποι, να μην μισούν άλλους ανθρώπους, να μην κουβαλάνε ιδεολογίες οι οποίες είναι εχθρικές προς τους άλλους ανθρώπους, ναζισμός κ.λ.π. , αυτά δεν χωράνε σε εμάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι καλοδεχούμενα, στο πλαίσιο στο οποίο πατάει η παράταξή μας.

Νίκος Σηφάκης: Να σας ρωτήσω, γράφετε – γιατί εκδίδετε και μία τοπική εφημερίδα – «έχουμε Πρόταση και Σχέδιο». Μπορείτε να μας το συνοψίσετε σε λίγα λόγια, ποια είναι η πρότασή σας και ποιο είναι το σχέδιό σας;

Βασίλης Καραβάκος: Να σας πω τους κύριους άξονες γιατί αν αρχίσουμε να λέμε προγράμματα, θα φάμε πολλή ώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμος για να λειτουργήσει και να πάψει να είναι ένας μηχανισμός αποξενωμένος από τον Πολίτη, καταρχάς πρέπει να «βαφτιστεί» στη Δημοκρατία και στη Διαφάνεια. Και αυτό όχι για λόγους θεωρητικούς – γιατί είναι καλά να συζητάμε – αλλά γιατί η συζήτηση και η Διαφάνεια έχει απτό οικονομικό αποτέλεσμα. Μας δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα κοστολόγια και να τα δείχνουμε και μας δίνει τη δυνατότητα όποιο έργο γίνεται, αφού έχει συζητηθεί κι έχει γίνει κτήμα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας, να είναι και πιο αποδοτικό, πιο λειτουργικό, πιο παραγωγικό. Σε αυτό το πλαίσιο λέμε λοιπόν εμείς ότι ο στόχος μας είναι η αποκέντρωση της εξουσίας, να βάλουμε στη διαδικασία Διοίκησης του Δήμου τους συλλόγους – έχουμε χωρικούς στη Μεταμόρφωση, γειτονιών δηλαδή, συλλόγους Γονέων από Δημοτικά, Γυμνάσια Λύκεια, εθνικοτοπικούς συλλόγους – και όλοι να έχουν από ένα κομμάτι σε αυτό που λέμε εξουσία στη Μεταμόρφωση, για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά. Να μοιραστούμε δηλαδή και την ευθύνη αλλά και τους πόρους σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλουμε να λειτουργήσουμε. Τώρα κομβικά, βασικά ζητήματα: Η Μεταμόρφωση δεν έχει σημείο αναφοράς. Σήμερα αν ρωτήσεις κάποιον, δεν έχει να σου πει για τη Μεταμόρφωση κάτι. Παλιά έλεγαν, οι ταβέρνες.

Νίκος Σηφάκης: Τι εννοείτε δεν έχει να πει; Τι εννοείτε με αυτό;

Βασίλης Καραβάκος: Δηλαδή ο κάτοικος της Αργυρούπολης αν του πεις, η Μεταμόρφωση σου θυμίζει κάτι, τι σου λέει η Μεταμόρφωση, δεν έχει να σου πει σημεία αναφοράς. Στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι το Άλσος, στο Γαλάτσι είναι ο Βέικος. Στη Μεταμόρφωση δεν υπάρχει κάτι. Για εμάς λοιπόν υπάρχει: Είναι το Κτήμα Δηλαβέρη.

Νίκος Σηφάκης: Τι θα μπορούσε να ήταν αυτό το οποίο θα θεωρείτο κομβικό σημείο;

Βασίλης Καραβάκος: Είναι το Κτήμα Δηλαβέρη. 40 στρέμματα, πρέπει να περάσει όλο στην ιδιοκτησία του Δήμου κι εκεί θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρο πρασίνου, αναψυχής – δηλαδή να μπορεί να κοιμηθεί ο κόσμος, να ξεκουραστεί, να περάσει όμορφα – ελαφρών αθλημάτων.

Νίκος Σηφάκης: Εδώ να πούμε ότι είναι ένας λόφος το Κτήμα Δηλαβέρη.

Βασίλης Καραβάκος: Ένας λόφος που φτάνει σχεδόν μέχρι την Αναγεννήσεως.

Νίκος Σηφάκης: Πως θα μπορέσει με αυτή την ανηφόρα να είναι… τι εννοείτε; Θα είναι ένα μικρό δάσος, ένας χώρος πρασίνου, ένας χώρος για συγκεκριμένα αθλήματα που απαιτούν κάποιες δεξιότητες;

Βασίλης Καραβάκος: Θα σας πω. Βλέπουμε εμείς λοιπόν αυτό το χώρο, έναν χώρο πρασίνου, φυτεμένο όπως είναι το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, έναν χώρο στον οποίο θα μπορεί να κινηθεί μέσα από διαδρόμους ο κόσμος, να καθίσει στα παγκάκια, να καθίσει να κάνει ένα πικ-νικ, να περάσει όμορφα εκεί. Θα μπορέσει δηλαδή να κινηθεί σε όλο το χώρο. Βλέπουμε έναν χώρο στίβου με μικρό στίβο, 200 μέτρα, σαν της Φιλοθέης ας πούμε κι έναν χώρο Πολιτισμού με ένα ανοιχτό θέατρο κατά τα πρότυπα του «Μελίνα Μερκούρη» στο Βύρωνα και του Θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη, ελαφρύ θέατρο, το οποίο θα «σηκώνει» και το καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα είναι πάρα πολύ χρηστικός για τους κατοίκους, πόλος έλξης για τους κατοίκους και σημείο αναφοράς και για την ευρύτερη περιοχή. Αυτό το όραμα συνδέεται και με το πολιτιστικό όραμα, ότι η Μεταμόρφωση πρέπει να λειτουργεί με πρόγραμμα και όχι όποιος ήρθε και μας έκανε μια πρόταση για το τάδε θεατρικό, το ανεβάζουμε, μας έκαναν πρόταση για την τάδε συναυλία, την κάνουμε.

Νίκος Σηφάκης: Αυτό το όραμα το έχετε κοινοποιήσει κύριε Καραβάκο στο Δημοτικό Συμβούλιο; Έχετε εκθέσει την άποψή σας αυτή;

Βασίλης Καραβάκος: Στην κοινωνία βασικά το κοινοποιούμε γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι λίγο δύσκολη η συνεννόηση με τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή και τη δημοτική πλειοψηφία που υπάρχει. Το βάζουμε στην κρίση της κοινωνίας για να το στηρίξει και να μας δώσει τη δυνατότητα να το υλοποιήσουμε στη συνέχεια.

Νίκος Σηφάκης: Είναι μια νέα προοπτική φαντάζομαι αυτή, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι.

Βασίλης Καραβάκος: Αλλάζει και την εικόνα της πόλης ριζικά αυτό. Αυτό είναι κάτι το οποίο τροποποιεί την πόλη σε καθοριστικό βαθμό.

Νίκος Σηφάκης: Σε ότι αφορά τώρα τις υποδομές της πόλης, για πείτε μας που υστερεί η Μεταμόρφωση και ποιο είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται μία ριζική αναμόρφωση;

Βασίλης Καραβάκος: Κοιτάξτε, εμείς σε σχέση με υποδομές, έχουμε και «λειψό» Δημαρχείο – νοικιάζουμε Δημαρχείο, που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό – και δεν έχουμε αξιόλογο Πνευματικό Κέντρο. Έχουμε ένα καλό Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο χρειάζεται ενίσχυση. Δεν έχουμε κλειστό Θέατρο, μας λείπει ένα Δημοτικό Σχολείο, δύο Νηπιαγωγεία. Μας λείπει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κι ένα ακόμα Κλειστό Γυμναστήριο. Έχουμε λοιπόν Σχέδιο και Πρόγραμμα για όλα αυτά, τα ιεραρχούμε και λέμε πως θα πάμε για το καθένα συγκεκριμένα. Ας πούμε για το Κλειστό Γυμναστήριο, ο χώρος υπάρχει, είναι στο οικόπεδο του ΟΣΚ στην είσοδο της πόλης στην Εθνική Οδό περίπου, εκεί που φτιάχνεται το 2ο Λύκειο σήμερα. Υπάρχει ένας χώρος για ένα πολύ καλό Κλειστό Γυμναστήριο και από τις επαφές μας με την ΚΤΥΠ Α.Ε. , τον πρώην ΟΣΚ δηλαδή, έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να το ζητήσουμε, μπορούμε να το διεκδικήσουμε και μπορούμε να το υλοποιήσουμε αυτό. Σε ό,τι αφορά το γήπεδο ποδοσφαίρου – γιατί η Μεταμόρφωση έχει μισό γήπεδο, είναι το Διαδημοτικό, το οποίο μοιράζεται με τη Λυκόβρυση – χρειαζόμαστε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κανονικό και ο χώρος που μπορεί να χωροθετηθεί είναι στο Λόγγο, στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ, όπου εκεί βρισκόμαστε σε μία διαδικασία τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Θα προκύψει εισφορά σε γη κι εκεί μπορεί να γίνει αυτό το γήπεδο.

Νίκος Σηφάκης: Για όσους ισχυρίζονται ότι η Μεταμόρφωση σε ένα μεγάλο μέρος της είναι μία βιοτεχνική περιοχή που έχει πάρα πολλές βιοτεχνίες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας οικισμός που μπορεί να εμπεριέχει όλες τις ανέσεις που ενδεχομένως βρίσκονται σε κάποια άλλη περιοχή, εσείς τι λέτε γι’ αυτό; Γιατί έχει ακουστεί αυτό που λέω και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ξέρετε καλύτερα από εμένα.

Βασίλης Καραβάκος: Εγώ λέω ότι βιομηχανική περιοχή είναι το ΒΙΟΠΑ – Βιομηχανική Περιοχή, η οποία είναι εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού, στη βόρεια πλευρά της πόλης. Η υπόλοιπη πόλη είναι χρήσεις γενικής κατοικίας κατά βάση κι έχουμε και λίγη αμιγή κατοικία.

Νίκος Σηφάκης: Πέρα από τις βιομηχανίες υπάρχουν και πολλές βιοτεχνίες όμως, με την έννοια ότι είναι μικρότερου βεληνεκούς βιομηχανίες που, στα πλαίσια του αντικειμένου τους, υπάρχει ένας προβληματισμός για κάποιον να πάει να μείνει εκεί, να κατοικήσει.

Βασίλης Καραβάκος: Αυτό αφορά όμως δυο – τρεις περιοχές κι εκεί πρέπει να δούμε αν είναι συμβατές με τις χρήσεις γης, δεν αφορά την πόλη συνολικά. Η πόλη έχει πολύ ωραίες περιοχές, αν δείτε από την ανάπτυξη πως χτίστηκαν και πως αγοράστηκαν διαμερίσματα σε περιοχές της πόλης, είχε εκρηκτική ανάπτυξη τη δεκαετία του ’90 και μέχρι τα μέσα αυτής του 2000. Αυτό δείχνει ότι προτιμήθηκε από πολύ κόσμο να μείνει, ο πληθυσμός της σήμερα υπερβαίνει τους 40.000 κατοίκους. Είναι μία πόλη δηλαδή που μπορεί να έχει δυνατότητες. Τι λείπει από την πόλη; Λείπουν οι υποδομές οι δημόσιες, οι οποίες θα προσελκύσουν τον κόσμο, αυτό λείπει. Λείπει μια ζωντανή πόλη η οποία θα κρατήσει τον κόσμο εδώ και δεν θα ζουν οι κάτοικοι των περιοχών των περιφερειακών, θα ζούμε με τους όμορους Δήμους. Δηλαδή η Καναπίτσα ας πούμε, κυρίως ζει και ψωνίζει με τη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο. Η Δεξαμενή το ίδιο. Βλάχου και Νέα Ζωή κινούνται προς Νέα Ιωνία και Νέα Φιλαδέλφεια. Ε αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε εμείς, θέλουμε να κάνουμε κέντρο την πόλη μας και όχι τις άλλες πόλεις. Για να το κάνεις αυτό λοιπόν, πρέπει να δημιουργήσεις στη δημόσια σφαίρα και υποδομές αλλά κι ένα τέτοιο κλίμα (εκδηλώσεις, πολιτισμό, αθλητισμό) που να κρατάς τον κόσμο σου εδώ και να μην σου φεύγει. Εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε.

Νίκος Σηφάκης: Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί κάτοικοι της Μεταμόρφωσης ισχυρίζονται ότι το βράδυ είναι, σε κάποιες περιοχές, απροσπέλαστη η Μεταμόρφωση, με την έννοια ότι δεν υπάρχει φωτισμός, δεν είναι μία φωτεινή, ζωηρή πόλη και, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι κι εύκολο για οποιονδήποτε επισκέπτη να έρθει, να περάσει να πιει τον καφέ του, να κάνει τα ψώνια του ή εν πάση περιπτώσει να κάνει τη βόλτα του από τη Μεταμόρφωση. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

Βασίλης Καραβάκος: Σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν απόλυτα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκιο. Εμείς από το 2014 φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αυτονόητη πρόταση για αλλαγή του φωτισμού, με φωτιστικά σώματα LED. Αυτή είναι μία αλλαγή που θα μειώσει στο ένα τρίτο τα χρήματα που δίνουμε, δίνουμε 750.000 ευρώ το χρόνο για να φωτίσουμε την πόλη και είναι κακά φωτισμένη, είναι σκοτεινή η πόλη. Το νιώθει ο κόσμος παντού. Βγάζουμε έξω ότι υπάρχουν πολλές καμένες λάμπες, ότι αργεί να ανταποκριθεί ο Δήμος, ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη. Είναι σκοτεινή η πόλη ακόμα κι όταν οι λάμπες λειτουργούν. Η πρότασή μας είναι απλή: Βάζουμε LED, αυξάνουμε το φως τρεις φορές πάνω, μειώνουμε το κόστος τρεις φορές κάτω. Με τα χρήματα, με την οικονομία τεσσάρων ετών, αποπληρώνεις το έργο. Κι έχεις μία πόλη την οποία χαίρεσαι. Μια πόλη φωτεινή σου κάνει καρδιά να την περπατήσεις. Εννιά η ώρα το βράδυ να βγεις στη Γκινοσάτη, που είναι κεντρικός δρόμος, να βγεις να περπατήσεις, θα καταλάβεις ότι δεν προσφέρεται. Χρειάζεται κάτι να γίνει. Από το 2014 λοιπόν που μπήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέσαμε το ζήτημα. Είμαστε στο 2019 κι ακόμα δεν έχει γίνει ούτε μελέτη, να τελειώσει το θέμα, να πάμε σε διαγωνισμό να υλοποιηθεί. Για εμάς είναι προτεραιότητα.

Νίκος Σηφάκης: Μια τελευταία ερώτηση γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο, σχετικά με αυτό το οποίο εσείς ονομάζετε Mall, που φαίνεται ότι η κατασκευή του ξεκινά καθώς πέρασε και από τη Διυπουργική Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες, πριν από περίπου δυο εβδομάδες. Φαίνεται ότι είναι μία απόφαση και της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό κι η δημοτική αρχή είναι σύμφωνη. Εσείς πάντως έχετε εναντιωθεί.

Βασίλης Καραβάκος: Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι διότι αυτή είναι μία κατασκευή που θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα στην πόλη μας, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα, θα πλήξει την όποια αγορά υπάρχει.

Νίκος Σηφάκης: Να πούμε ότι βρίσκεται δίπλα στην Εθνική Οδό, αμέσως μετά τη γέφυρα της Μεταμόρφωσης.

Βασίλης Καραβάκος: Στα όρια ακριβώς της πόλης μας, Μεταμόρφωση με Λυκόβρυση. Θα τσακίσει την τοπική αγορά με την οποία εμείς ζούμε, εδώ έχουμε έσοδα, εδώ είναι οι άνθρωποί μας. Θα δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική επιχείρηση, δεν δημιουργείται νέο προϊόν, δεν είναι μία παραγωγική επιχείρηση που θα δημιουργήσει ένα νέο προϊόν, που θα σήμαινε ότι είναι μία επένδυση που προσθέτει. Είναι μία επένδυση αναδιανομής εισοδήματος. Θα το πάρει από πολλούς και θα το δώσει σε λίγους. Γι’ αυτό το πράγμα μιλάμε εδώ. Να σας πω και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: Τα συνολικά Δημοτικά Τέλη που θα παίρνουμε εμείς από αυτή την επένδυση ας την πούμε, σε εισαγωγικά, είναι 120.000 ευρώ το χρόνο και θα έχουμε να διαχειριστούμε περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα διέρχονται από την πόλη μας, θα αφήνουν σκουπίδια στους δρόμους της πόλης μας, κ.ο.κ.

Νίκος Σηφάκης: Νομίζω ότι θα διεκδικήσετε όμως περισσότερα χρήματα. 120.000 ευρώ είναι ελάχιστα.

Βασίλης Καραβάκος: Αυτό που έχουμε εμείς ως αρχή, που είναι βέβαιο προς όλους, είναι ότι η δημοτική αρχή αν είμαστε εμείς, είναι αντίθετη σε αυτό το σχέδιο και θα κάνει τα πάντα για να αμβλύνει ή να εξαλείψει τις όποιες συνέπειες θα έχει η πόλη μας από μια τέτοια εξέλιξη.

Νίκος Σηφάκης: Άρα θεωρείτε δεδομένη την κατασκευή του.

Βασίλης Καραβάκος: Όχι, δεν τη θεωρούμε δεδομένη. Είπαμε θα κάνουμε προσπάθεια να εξαλείψουμε τις όποιες συνέπειες. Το να εξαλείψουμε σημαίνει ότι δεν θέλουμε να φτιαχτεί. Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να μη γίνει. Καταλαβαίνω ότι είναι δυσμενές το πεδίο, ότι η απόφαση της Διυπουργικής δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είναι μια λανθασμένη απόφαση, είναι σε βάρος της της πόλης μας αυτή η απόφαση κι αυτή την απόφαση θα την προσβάλλουμε με διάφορους τρόπους και ως Δημοτική Αρχή.

Νίκος Σηφάκης: Κύριε Καραβάκο πριν σας ευχαριστήσω, να σας ρωτήσω: Γυναίκες θα έχετε αρκετές στον συνδυασμό σας; Η ποσόστωση ποια είναι μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Βασίλης Καραβάκος: Είναι 60-40 λέει ο Νόμος, εδώ το πρόβλημά μας μάλλον θα είναι οι άντρες και όχι οι γυναίκες. Οι γυναίκες είναι πιο πολλές σ’ εμάς.

Νίκος Σηφάκης: Θα πάμε αντίστροφα δηλαδή. 60% γυναίκες, 40% άντρες.

Βασίλης Καραβάκος: Ναι, ναι, εμείς μάλλον θα πάμε αντίστροφα. Θα δούμε.

Νίκος Σηφάκης: Συμπαθείτε το γυναικείο φύλο. Καλά κάνετε.

Βασίλης Καραβάκος: Ναι, είναι πιο ευαίσθητες οι γυναίκες. Έχουν άλλου είδους ευαισθησία και αντοχές.

Νίκος Σηφάκης: Αυτό είναι αλήθεια. Κι άλλες ευαισθησίες. Να σας ευχηθούμε το καλύτερο κύριε Καραβάκο.

Βασίλης Καραβάκος: Να είστε καλά. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Νίκος Σηφάκης: Ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν εδώ, στη συχνότητά μας και να ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια. Να είστε καλά.

Βασίλης Καραβάκος: Ευχαριστώ κύριε Σηφάκη. Καλές ακροάσεις να έχετε. Γεια σας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου