Επικοινωνία

symmaxiapolitonmetsis@gmail.com

τηλ: 6947891311

Δεληγιάννη 8 Μεταμόρφωση

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Η Μεταμόρφωση δεν πρέπει απλά να γυρίσει σελίδα, πρέπει να κλείσει το παλιό βιβλίο και να ανοίξει καινούργιο


  Στα ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση έγινε η εκδήλωση για την πίτα του 2018. Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, μέλη και φίλοι της Συμμαχίας Πολιτών, συμπολίτες και εκπρόσωποι συλλόγων αντάλλαξαν ευχές και απόψεις για την πόλη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Βασίλης Καραβάκος. 

Δείτε την ομιλία ΕΔΩ  ή διαβάστε την στη συνέχεια















Παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους οι:


  • Γιώργος Καραμέρος, αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα
  • Πέτρος Δαμιανός, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Διευθυντής σχολείου φυλακών Αυλώνα
  • Παντελής Βλασσόπουλος π. Δήμαρχος Ηρακλείου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (Α.Κ.Ε.Π.)
  • Παναγιώτης Μανούρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Νέας Ιωνίας (Δημιουργία Αλληλεγγύη)
  • Δημήτρης Ρεντζής, δημοτικός σύμβουλος
                                              Εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης μας: 

  • Σύλλογος Νέας Ζωής η Πρόοδος - Λ. Παπαδόπουλος, 
  • Αετός Μεταμόρφωσης - Π. Μοιραλιώτης
  • Εξωραϊστικός Σύλλογος Μποφίλια - Θ. Αλωνιστιώτης 
  • ΣΑΙΔΟΣΜΥ Κωστάκης Μεσογίτης - Φ. Σαλιακέλλη
  • Συπαληττός - Π. Αρβανίτης 
  • Εξωραϊστικός Σύλλογος "Σωτήρης Πέτρουλα" - Κ. Τάκα
  • Καστελλάνοι - Π. Καδάς 
  • Εξωραϊστικός Σύλλογος Εργατικών Πολυκατοικιών Νεμέσεως - Λ. Παπαγεωργίου
  • Εξωραϊστικός Σύλλογος Πρ. Ηλία - Ν. Ζωγράφος
  • Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης  - Β. Χατζηδάκης
  • Γ. Δελής - Συντονιστής οργάνωσης Αττικής Οικολόγων Πρασίνων

Η ομιλία του Βασίλη Καραβάκου ήταν η ακόλουθη: 



Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.


Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση.


Αποτελεί τιμή για μας η παρουσία σας σήμερα και συνάμα αναγνώριση του έργου που παράγουμε όλο αυτό το διάστημα. 


Πραγματοποιούμε τη σημερινή μας εκδήλωση στο γραφείο της Συμμαχίας Πολιτών. Δεν είναι τυχαία η επιλογή μας αυτή. Γίνεται εδώ επειδή θέλουμε να αναδείξουμε τον πρωτοποριακό αυτό χώρο και το τι συμβολίζει για την πόλη μας. 


Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση από την ίδρυσή της είχε αποφασίσει ότι θα αποτελέσει μία εντελώς διαφορετική δημοτική κίνηση. Γι αυτό και η γέννησή της προήλθε από ρήξη με τις κομματικές λογικές και καθοδηγήσεις. Είχαμε αποφασίσει ότι η νέα αυτή παράταξη υπερβεί τα συνηθισμένα, θα πάρει αποστάσεις από τα κομματικά στεγανά, θα είναι παρούσα όλη την πενταετία. Η ενασχόλησή της με το δήμο θα είναι τρόπος ζωής και όχι περιστασιακή συμπεριφορά, με συμπτώματα παραγοντισμού.


Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Έχουμε την πεποίθηση ότι η πραγματικότητα, αυτό που ζήσαμε αυτά τα 4 χρόνια, υπερβαίνει και τις προσδοκίες που είχαμε εμείς οι ίδιοι από τον εαυτό μας εκείνη την εποχή.


Προσωπικά έχω αναμνήσεις και εμπειρία από όλες τις δημοτικές εκλογές από το 1975 και μετά. 11 εκλογικές αναμετρήσεις, με τη συμμετοχή δεκάδων δημοτικών παρατάξεων, σε διάφορες παραλλαγές. Αυτό το οποίο υλοποιούμε εμείς δεν είχε υλοποιηθεί ποτέ.

Αυτή η διαπίστωση αποτελεί τίτλο τιμής για εμάς και συνάμα μας φορτώνει με ευθύνη μεγαλύτερη από ότι μέχρι τώρα.

Η παρουσία μας στα δημοτικά πράγματα έχει πολλές πτυχές.

  1. Δώσαμε νέα διάσταση στον ορισμό της αντιπολίτευσης. Ξεφύγαμε από την πεπατημένη των γενικόλογων πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά και από τις αντιπαραθέσεις για τα δευτερεύοντα, οι οποίες μένουν εντός του δημοτικού συμβουλίου. Με γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της λειτουργίας των δήμων και των αναγκών των πολιτών ασκούμε συγκεκριμένη και με στοιχεία αντιπολίτευση. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το δημοτικό συμβούλιο, έχουν παρατηρήσει ότι οι τοποθετήσεις μας είναι πάντοτε εμπεριστατωμένες, με στοιχεία, με πολιτική και τεχνική επάρκεια.
  2. Βγάλαμε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο όλη αυτή τη συζήτηση. Προσφύγαμε στην κοινωνία της Μεταμόρφωσης, την ενημερώσαμε για διάφορα θέματα, της δώσαμε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Εγκαινιάσαμε και λειτουργούμε μία διαδικασία η οποία δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταμόρφωση, το να ενημερώνεται διαρκώς η πόλη από μια δημοτική κίνηση για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο. Πρέπει να σας πω ότι όλη αυτή η προσπάθεια απαιτεί πολύ κόπο πολύ χρόνο και μεγάλη καρδιά. Όπως αποδεικνύεται από αυτά η Συμμαχία Πολιτών διαθέτει άφθονα. Άνθρωποι καταξιωμένοι, με πορεία ο καθένας στο χώρο του, με ενδιαφέροντα, με επαγγελματική ενασχόληση, διαθέτουν άπειρες ώρες για να ενημερώσουν την πόλη, να κινητοποιήσουν τους κατοίκους της, να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να δώσουν λύσεις.
  1. Η Συμμαχία Πολιτών συμπεριφέρεται σαν να είναι διοίκηση. Με υπεύθυνο τρόπο τοποθετείται στα θέματα, στηρίζοντας ότι βρίσκει θετικό, αντιτιθέμενη σε ότι θεωρεί αρνητικό. Δυστυχώς σπανίζουν οι περιπτώσεις που έχουμε τη χαρά να συνδράμουμε σε θετικές προτάσεις. Σπανίζουν αυτές από τη μεριά της δημοτικής αρχής.
  2. Ταυτόχρονα, με τη στάση μας λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν, είτε υποχρεώσαμε τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω πράξεις βλαπτικές για την πόλη.
    Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα της κατασκευής του δεύτερου λυκείου. Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους μαθητές της πόλης μας επί 15 χρόνια, που αποτελούσε πεδίο μικροπολιτικής συμπεριφοράς Δημοτικής Αρχής και κάποιων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πήραμε την ευθύνη και το λύσαμε εμείς. Αν εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή του δεύτερου λυκείου οφείλεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Συμμαχίας Πολιτών και τη συνεργασία και άλλων δημοτικών παρατάξεων. Όλο αυτό συνέβησαν χωρίς να υπολογίσουμε κάποιες αντιδράσεις, από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είχαν όλα τα στοιχεία και εμπαίζονταν επί σειρά ετών. Η Συμμαχία Πολιτών απέδειξε σε αυτή την περίπτωση ότι δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος προκειμένου να λυθούν προβλήματα της πόλης. Έδειξε χαρακτηριστικά πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μία δημοτική αρχή.
  3. Είμαστε παρόντες με προτάσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Είμαστε οι μοναδικοί στους δήμους της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ και δημοτικών αρχών και παρατάξεων οι οποίοι ανοίξαμε τη συζήτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από πολύ νωρίς, από τον Οκτώβριο του 14 θέσαμε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας να συζητήσει και να αποφασίσει για το θέμα. Με σαφήνεια αναδείξαμε τα θετικά της ανακύκλωσης στην πηγή και το μεγάλο κοινωνικό οικονομικό και οικολογικό όφελος της Πόλης από μία διαχείριση αυτού του είδους. Αντιταχθήκαμε με επιχειρήματα είτε σε μικροπολιτικές λογικές της δεκαετίας του '60, δηλαδή του να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, είτε σε προσχηματικές λογικές όπως αυτή της δημοτικής αρχής η οποία με πρόσχημα τη διαχείριση των απορριμμάτων επιχειρεί να επιφέρει μία συντριπτική βλάβη στο ταμείο του δήμου. 
  4. Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών με οικονομικά στοιχεία και όχι κινούμενοι από ιδεοληψίες. Αποδείξαμε γιατί ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σαφώς συμφερότερος από την εκχώρηση σε ιδιώτες και την καύση. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετηθήκαμε θετικά και ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή την ταχύτατη αξιοποίηση του νόμου του 02.2016, ο οποίος επέτρεπε την πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα, με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να θωρακιστεί η καθαριότητα από προσωπικό. Ταυτόχρονα ζητήσαμε την παραίτηση της Δημοτικής Αρχής από τα ένδικα μέσα σε βάρος των συμβασιούχων, οι οποίοι επί σειρά ετών διεκδικούν την παραμονή στην εργασία, γεγονός που αν συμβεί εξασφαλίζει το προσωπικό της καθαριότητας. Έτσι, ίσως σταματήσουμε να γινόμαστε δέκτες παραπόνων από όλες τις γειτονιές για την καθαριότητα και τον οδοκαθαρισμό, την ώρα που ο Δήμος εισπράττει υπέρογκα και δυσανάλογα δημοτικά τέλη, όπως έχουμε πολλάκις αποδείξει.
  5. Δεν χαριστήκαμε στη διοίκηση σε καμία περίπτωση. Κορυφαία στιγμή η υπόθεση του, περιβόητου πια, οικοπέδου το οποίο επιχειρεί η δημοτική αρχή Καρπέτα να αγοράσει σε τιμή 7,5 φορές πάνω από την αντικειμενική. Η αγορά θα είχε ολοκληρωθεί εδώ και 1,5 χρόνο αν η Συμμαχία Πολιτών δεν έδινε τη μάχη της στην κοινωνία, μοιράζοντας 10.000 φυλλάδια σε όλες τις γειτονιές της πόλης, ενημερώνοντας τους κατοίκους. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, η δημοτική αρχή Καρπέτα επιχειρεί με φωτογραφική διαδικασία, με "διαγωνισμό” για έναν διαγωνιζόμενο, το γνωστό και συγκεκριμένο, να αγοράσει το οικόπεδο. Τα πράγματα, πια, είναι σαφώς πιο δύσκολα για αυτήν. Η πρόσφατη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, που απορρίπτει την αγορά κτιρίου από την Περιφέρεια Αττικής σε τιμή 50 % πάνω από την αντικειμενική αποτελεί κόλαφο για τη δημοτική αρχή Καρπέτα που επιχειρεί να αγοράζει σε τιμή 750% πάνω από την αντικειμενική!

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι.

Μπήκαμε ήδη στην τελευταία χρόνια πριν το έτος των δημοτικών εκλογών.

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση πιστεύει ότι το 2019 πρέπει να είναι καθοριστικό για την πόλη. Η Μεταμόρφωση δεν πρέπει απλά να γυρίσει σελίδα, πρέπει να κλείσει το παλιό βιβλίο και να ανοίξει καινούργιο. Δεν πρέπει απλά να αλλάξουν τα πρόσωπα, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές. Πρέπει ο δήμος να σταματήσει να είναι η γαλακτοφόρα αγελάδα που κάποιοι αρμέγουν, να είναι ο οργανισμός εκείνος που επιτρέπει σε κάποιους να ζουν πολύ καλά, στις πιο δύσκολες εποχές που έχουν γνωρίσει πολλές γενιές στη χώρα μας. Πρέπει η Μεταμόρφωση να σταματήσει να είναι ένας Δήμος αδιάφορος για το τι συμβαίνει στην κοινωνία, ένας Δήμος που ασχολείται με μικροσυμφέροντα και μικροτακτοποιήσεις κάποιων.

Η Μεταμόρφωση πρέπει να γίνει ένας Δήμος πρωτοπόρος, ένας Δήμος καινοτόμος, ένας Δήμος δημιουργικός. Πρέπει ο Δήμος να νοιάζεται για τους ανθρώπους του δήμου και όχι τους ανθρώπους της παράταξης που διοικεί το δήμο. Πρέπει να ασχοληθεί με τους συμπολίτες μας που ζούνε δύσκολα, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους της πόλης που στενάζουν, με την παιδεία μας που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, πρέπει, με επικουρικό τρόπο, να ασχοληθεί με την υγεία και τα δημοτικά ιατρεία. 

Πρέπει να γίνει ένας Δήμος που επιδιώκει να χτίσει ιστορία και όχι να κατεδαφίσει αυτήν που έχει, όπως επιδιώκει να κάνει η δημοτική αρχή με την παλαιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης.

Να παράξει πολιτισμό, με τρόπο συστηματικό, να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους και μεγαλύτερους να ασχοληθούν με το θέατρο, τη μουσική, τις τέχνες. Να ακουστεί στην Αττική για αυτά τα επιτεύγματα και όχι για τις “πίστες” και του λαϊκούς ερμηνευτές του πανηγυριού.

Να προστατεύσει τη γη του από την “ανάπτυξη” των κάθε είδους Mall και καζίνο που επιβουλεύονται ότι έχει απομείνει από παραγωγική δραστηριότητα και ελεύθερο χώρο.

Να είναι ένας Δήμος που θα τον “μετράνε” όλοι, εντός κι εκτός. Να μη μπορεί ο καθένας να πραγματοποιεί μεταφόρτωση απορριμμάτων εδώ (όπως πράττει ο Δήμος Ηρακλείου), να κάνει έργα στην πόλη μας (όπως η νέα οδός στον κόμβο της εθνικής), να προγραμματίζουν πλευρικά διόδια στην εθνική, να σκέφτονται και τη Μεταμόρφωση ως τόπο εγκατάστασης του καζίνο και ο Δήμος στην καλύτερη περίπτωση να μην αντιδρά, στη χειρότερη να είναι αρωγός σε όλους αυτούς.

Χρειάζεται η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ενημέρωση και η συμμετοχή του κόσμου να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Αποτελεί ειρωνία για την πόλη και για την αυτοδιοίκηση να είναι πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ ο κύριος Καρπέτας, ένας δήμαρχος που στην πόλη του δεν έχει σεβαστεί κανέναν θεσμό συμμετοχής και διαφάνειας, ούτε καν τους υποχρεωτικούς από το νόμο.

Εμείς είμαστε παράταξη που επιδιώκει τη συμμετοχή των πολιτών για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος. Πρόσφατο παράδειγμα η κυκλοφοριακή μελέτη η οποία ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και ενώ επιφέρει μία σειρά αλλαγές στη ζωή ολόκληρης της πόλης, κρύφτηκε από τη δημοτική αρχή σε κάποια συρτάρια. Αυτή την κυκλοφοριακή μελέτη εμείς ανασύραμε στην επιφάνεια, γνωστοποιήσαμε μέσω της ιστοσελίδας μας, για αυτήν την κυκλοφοριακή μελέτη και τις αλλαγές της καλέσαμε σε ενημερωτική συγκέντρωση και συζήτηση εδώ στα γραφεία μας, για αυτήν την κυκλοφοριακή μελέτη και τις αλλαγές της θα συζητήσουν το προσεχές διάστημα σε όλη την πόλη.

Οι αλλαγές που επιφέρει αυτή στην οδό Γκινοσάτη και η ενημέρωση πραγματοποιήσαμε εμείς αποτέλεσε τη θρυαλλίδα ώστε ενωμένοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της οδού να εκφράσουν αντίθεσή του στο σχέδιο. Απτό αποτέλεσμα; Ήδη, άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής δηλώνουν τι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η μελέτη, σε σχέση με αυτό το κομμάτι. Η προσπάθεια να αποκρύψουν από την κοινωνία το τι θα γίνει και να ξεκινήσει ένα "έργο” το οποίο κοστίζει πολύ και προσφέρει ελάχιστα, απέτυχε. Αυτός είναι ο τρόπος, λοιπόν, που πρέπει να λειτουργεί η δημοτική αρχή. 

Φίλες και φίλοι προσκεκλημένοι και αυτή τη χρονιά η Συμμαχία Πολιτών θα συνεχίσει να δυναμώνει τους δεσμούς της με το λαό της πόλης.

Θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχη σε ότι γίνεται και όχι παθητικό θεατή. Δε ζητάμε να μας αναθέσει να αλλάξουμε αυτή την άσχημη κατάσταση, ζητάμε να συμμετέχει ενεργά, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή αυτή. Το προσεχές διάστημα θα κάνουμε συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης για να παρουσιάσουμε σε όλο τον κόσμο τον απολογισμό μας, το τι έχουμε κάνει αλλά και το τι πρέπει να γίνει ώστε η Μεταμόρφωση να αλλάξει ριζικά.
Ξεκινάμε στις 12 Φεβρουαρίου από την Καναπίτσα και το ΚΑΠΗ της. Ζητάμε από την κοινωνία μία αμφίδρομη σχέση πληροφόρησης εμπιστοσύνης και συμμετοχής. Άλλωστε εμείς δείξαμε το τι μπορούμε να κάνουμε και ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε. Όπως συνηθίζω να λέω στους γιους μου: "κλείστε τα αυτιά σας και ανοίξτε τα μάτια σας. Μην ακούτε τι σας λένε δείτε τι κάνουν". Για εμάς η προσφυγή στην κοινωνία είναι τρόπος ζωής είναι κανόνας είναι το επιδιωκόμενο. Δεν είναι συμπεριφορά περιορισμένου χρόνου εν όψει εκλογών.

Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση και εγώ προσωπικά είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στις ιδέες για το πώς θα αλλάξει η πόλη μας. Σας καλούμε να συνδιαμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα της νέας εποχής, το πρόγραμμα μεταμόρφωσης της Μεταμόρφωσης. Ελάτε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, για να αποτελέσουμε όλοι τμήμα της μεγάλης ιστορικής αλλαγής που χρειάζεται. 

Σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου